Tarsal tünel sendromu nedir belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi
Tarsal tünel sendromu belirtileri nelerdir? Tarsal tünel sendromu nedenleri nelerdir? Tarsal tünel sendromu nasıl teşhis edilir? Tarsal tünel sendromu nasıl tedavi edilir? Tarsal tünel sendromu egzersizleri nasıl yapılır?

Gece uykunuzdan uyandıran ayak ağrılarınız varsa tarsal tünel sendromunuz olabilir..

Arka tibial sinirinin aşık kemiğinin altındaki sinir tüneline sıkışması ile ortaya tarsal tünel sendromu çıkıyor. Tarsal tünel sendromu el bileğinde oluşan karpal tünel sendromuyla benziyor. Her iki düzensizlik sınırlanmış bir alandaki sinir baskısından meydana geliyor. 

Kırık sonrası kemiklerde şekil bozuklukları, alçılama, kaslarda ve tendonlarda kalınlaşma ve tendinitler bu tüneli daraltarak sinirde sıkışma yapıyor. Hastalar genelde ayak parmaklarında, topukta ve ayak tabanında yanıcı ağrı hissediyor. Ağrı gece uykudan uyandırabiliyor ve baldırlara vurabiliyor. 

Hastalık plantar fasiit, topuk dikeni, damar hastalıkları ve  bel fıtığı yada kireçlenmelere bağlı bacak ağrısı ile de karıştırılabiliyor.

Tarsal tünel sendromu belirtileri nelerdir?

- Ayak bileğinin iç yüzüyinde ve ayak tabanında ağrı

- Karıncalanma

- Hissizlik

- Yürürken veya uzun süre ayakta beklendiğinde kötüleşen ancak masaj yapıldığında veya ayak yukarıda tutulduğunda hafifleyen ağrılar

- Ayak yukarı doğru büküldüğünde şiddetlenen ağrılar

- Uyuşukluk

- İğnelenme

- Aktivite ile artan ağrı

- Elle muayedede hassasiyet

Tarsal tünel sendromu nedenleri nelerdir?

- Ganliyon kisti 

- Varis

- Bilek burkulması

- Artrit

- Diyabet

- Düztabanlık

- Lezyonlar ve kitleler

- Tarsal tüneldeki benign kemik büyümeleri

- Ayak bileğinde ödem

Tarsal tünel sendromu nasıl teşhis edilir? 

Tarsal tünel sendromu belirtileri yaşayanların ortopedi uzmanına gitmesi gerekiyor. Tarsal tünel bulgularının sinirin tarsal tünel içinde sıkışması sonucu olup olmadığını anlamadak için fiziksel muayene ve EMG testi yapılıyor.

Ancak hastalık, plantar fasiit, topuk dikeni, bel fıtığı ya da kireçlenme ile karışabileceğinden, tarsal tünel sendromu teşhisi alındıktan sonra gereken durumlarda manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemi ile tarsal tünel içinde basıya sebep  olan lezyonun olup olmadığına bakılıyor. 

Tarsal tünel sendromu nasıl tedavi edilir? 

Tarsal tünel sendromu tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri bulunuyor.  Öncelikle antiinflamatuar ilaçlar ve gerek duyulan vakalarda ortopedik tabanlık veriliyor. 

Aynı zamanda buz torbası kullanımı, elastik bandaj kullamımı, ve bazı durumlarda da iğne öneriliyor. Bu tedavilerle şikayetleri geçmeyen hastalarda tarsal tünel gevşetme cerrahisi işlemi yapılıyor. 

Tarsal tünel sendromunda tedavi baskıya sebep olan problemlere göre planlanıyor. Yer kaplayan lezyonların neden olduğu durumlarda ilk yöntem kitlenin cerrahi olarak çıkarılması oluyor.

Tarsal tünel sendromu egzersizleri nasıl yapılır?

Doktor tarafından verilen bazı egzersizler de tarsal tünel sendromunun iyileşmesine yardımcı oluyor. 

- Çıplak ayakla parmak ucunda yürümek

- Yere kalem koyup ayak parmakları ile kalemi tutmak

- Çıplak ayakla topuk üzerinde yürümek

-  Gergin bacak kaslarını gevşetmek için dizleri düz tutarak oturup,  bir havlu yardımıyla ayak parmaklarını altından geçirip üst baldıra gererek çekip bir süre tutup bırakmak 

Tarsal tünel sendromu için hangi bölüme gidilir?

Tarsal tünel sendromu için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları