Antral gastrit belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavi şekli
Antral gastrit belirtileri nelerdir? Antral gastrit nedenleri nelerdir? Antral gastrit tanısı nasıl konulur? Antral gastrit nasıl tedavi edilir? Antral gastrit hastaları ne yememeli?

Midenin alt bölümünde oluşan iltihaplı bir sindirim sistemi rahatsızlığına antral gastrit adı veriliyor. Halk arasında mide yarası olarakta bilinen hastalık, çocukluk çağında tedavi edilmediği takdirde yaşam boyu sürecek iltihaplanmalara neden olabiliyor. 

Midenin mukozasında tahriş olma durumunda gastrit hastalığı gelişiyor. Bu gastrit türü akut olarak ya da kronik gastrit olarak meydana geliyor. 

Hafif antral gastrit genellikle bakteri enfeksiyonu nedeniyle ya da bir yaralanmaya bağlı olabiliyor.  Kronik gastrit, mide mukozasının incelenmesinde (fundik mukoza ve antral mukoza) daha az veya daha fazla veya daha az veya daha ağır olan atrofik ve inflamatuvar lezyonların varlığı anlamını taşıyor. Kronik antral gastritin nedenleri NSAID, safra reflüsü veya H. pylori’ye bağlı bir enfeksiyon oluyor.

Antral gastrit belirtileri nelerdir?

Antral gastrit, ortaya çıktıktan sonra yıllar boyu herhangi bir belirtiye neden olmayabiliyor. Hastalık tanısı  maalesef sindirim sorunları ortaya çıktıktan sonra konuyor.

- Hazımsızlık

- Karın ağrısı

- Midede şişkinlik ve gaz birikmesi

- Mide bulantısı

- Tokluk hissi

- Dışkı renginde koyulaşma

- İştahsızlık ve kilo kaybı

- Kansızlık

- Kusma

- Geğirti

Antral gastrit nedenleri nelerdir?

- Kullanılan bazı ilaçlar

- Enfeksiyonlar

- Fiziksel stres

- Mide iltihapları

- Safra reflüsü

- Sigara

- Durdurulamayan kusma atakları

- Alkol

- Şeker hastalığı

- Alerji veya besin zehirlenmesi

- Radyasyona maruz kalma

- Kafein tüketimi

- Uyuşturucu kullanımı

Antral gastrit tanısı nasıl konulur?

Antral gastrit tanısının konulması ilk olarak tedavisinin doktor tarafından başlatılması için önem taşıyor. Doktor tarafından semptomların gelişmesi ile birlikte kesin tanıyı koyarak ilaç isimlerini reçete edebilmesi için ilk olarak bakterinin neden olup olmadığını anlamak için kan testleri yapılıyor. 

Dışkı kültürüne bakılıyor ve endoskopi yöntemi ile midenin astarında iltihaplanma olup olmadığını da kontrol ediliyor. Endoskopi sırasında doku örneği alınarak biyopsi incelemesi gerçekleşiyor ve bunun sonucunda hastanın tanısı konuluyor. Ayrıca hastalarda hiatal yetmezlik olması durumunda bunun tanısı da doktor tarafından yapılacak endoskopi sırasında ortaya çıkıyor.

Antral gastrit nasıl tedavi edilir?

Uygun bir antral gastrit tedavisinin saptanması için doktorun sorunun nedenini anlaması gerekiyor. Helicobacter pylori bakterilerinin sebep olduğu antral gastrit vakalarında genellikle iki farklı antibiyotik türü ile tedaviye başlanıyor. Bu sayede bakterilerin antibiyotiklerden birine direnç göstermesi durumunda diğer antibiyotikle devam etmek mümkün oluyor. Doktor, bakteriler artık iltihaba neden olmadan semptomları azaltmak için antasidler önerebiliyor.

Hastalığın iyileşmesi için ve atakların tekrardan oluşmaması için yaşam tarzına çok dikkat edilmesi, diyet listesine uyulması ve beslenme konusunda değişiklikler yapılması hastalığın iyileşmesinde etkili oluyor.

Antral gastrit hastaları ne yemeli?

- Balık

- Yeşil sebzeler

- Meyve

- Bal

- Arpa, irmik

- Peynir

- Hurma

- Patlıcan

-  Yağsız et

- Az yağlı yoğurt

- Kuru baklagiller

Antral gastrit hastaları ne yememeli?

- Konserve et

- Mantar

- Çikolata

- Kahve

- Alkol

- Çay

- Kızartmalar

- Portakal

- Mandalina

- Domates ve tarhana çorbası

- Beyaz ekmek

- Makarna

- Salam, sosis, sucuk

Antral gastritte nelere dikkat edilmeli?

- Günde 2 – 2.5 lt sıvı tüketimini ihmal etmemek

- Uzun süreler aç kalmamak

- Besinleri yavaş ve çok çiğnemek

- Besinleri çok sıcak yada çok soğuk tüketmemek

- Az az ve sık sık yemek

- Uyumadan önceki son 3 saatte hiçbir şey yememek

- Koladan uzak durmak

- Soğan tüketimine dikkat etmek

- Baharat kullanımını azaltmak

Antral gastrit için hangi bölüme gidilir?

Antral gastrit için Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları