Gastroparezi (Mide Felci)  Belirtileri Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Gastroparezi (Mide Felci) Nedir? Gastroparezi belirtileri ve nedenleri neler? Gastroparezi nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Gastroparezi (Mide Felci) Nedir?

Mide felci olarak bilinen Gastroparezi, mide işlevlerinin azalması ya da durması sonucunda görülen sindirim sistemi bozukluğuna denir. Midenin besinleri küçük parçalara ayırıp, sindirimi yapabilmesi için, midenin normal işlevlerini yapabilmesi gerekir. Gastroparezi hastalığında, mide görevini yerine getiremediğinden sindirim gerçekleşemez. Böylece uzun süre midede kalan besinler bakteri üretimine başlar ve zamanla oluşan katı kitleler mide çıkışını tıkar.


Gastroparezi Belirtileri

- İştahsızlık, kilo kaybı

- Kusma

- Bulantı

- Hemen doyma hissi

- Karında ağrı ve çalkantı hissi

- Reflü tarzı şikayetler


Gastroparezi Nedenleri

Gastroparezi vakalarının yüzde 35'inde nedeni bilinmemektedir. Gastroparezinin diğer çeşitli nedenleri şu şekilde;


- Diyabet

- Viral enfeksiyonlar sonrası

- Yalancı bağırsak tıkanması

- Cerrahi müdahaleler sonrası

- Kolajen doku hastalıkları

- Merkezi sinir sistemi hastalığı 

- Endokrin Sorunlar

- Yeme bozukluğu hastalıkları


Gastroparezi Teşhisi

Gastroparezi hastalığında hasta öyküsü ve fiziksel muayene ile birlikte testler yapılır. Gastroparezi hastalığında tanı koymak için laboratuvar bulguları ve görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Kan testleri, endoskopi, elektrogastrografi, SmartPill, gastroduodenal manometri, mide boşalım zamanı ölçümü testleri yapılır.


Gastroparezi Tedavi Yöntemleri

Kronik bir hastalık olan Gastroparezinin tamamen tedavisi mümkün değil. Fakat hastalığın şikayetleri ortadan kaldırılabilir. Gastroparezi tedavisinde hastanın başka kronik hastalıkları, şikayetleri, yaşı ve yapılan testler göz önüne alınarak, hangi tedavi  yönteminin uygulanması gerektiğine karar verilir. 

Diyet; Öncelikli olarak diyet uygulanır. Sindirimi yavaşlatan lifli, yağlı besinler, alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durmak gerekir. Yumuşak, sindirimi kolay besinler tüketilmelidir.

İlaç; Sindirim görevini yapamayan midede oluşan katı kitleleri ortadan kaldırmak için, mide boşalmasını sağlayan ilaçlar kullanılır. Doktorun önerdiği mide ve bağırsağın boşalımını sağlayacak antibiyotik ilaçlar tercih edilir.

Damar Yolu Yöntemi; Doktorun gerek gördüğü durumlarda damar yolundan vücuda besleyici destek sağlayan solüsyonlar enjekte edilir. Böylece besinler sindirimden geçmeden direkt kana karışır. 

Endoskopi; Mide çıkışı kısmına, Botulinum toksini adı verilen bir zehir enjekte edilir. Mide çıkış kapağı kaslarını gevşeterek, sürekli açık durmasını sağlar ve mide boşalımı gerçekleşir. Bir başka seçenekte ise beslenmeyi sağlamak adına karından ince bağırsağa bir tüp yerleştirilir. Böylece besinler mideye gelmeden, direkt ince bağırsağa geçer. Ancak bu yöntem beslenme bozukluğu ileri seviyede olan hastalarda uygulanır.

Mide Duvarına Pil; Gastrik Pacing denilen bu yöntemde, laparoskopiyle mideye iki kutuplu ince tel yerleştirildikten sonra, karın derisine konulan elektronik jeneratöre bağlantısı yapılarak, mide kasılmalarına yardımcı olur.

Cerrahi Tedavi; Gastroenterostomi denilen bu tedavi şeklinde, ince bağırsaklarla mide arasında besin geçişini kolaylaştırmak için bir kanal açılır. 


Gastroparezi Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Gastroparezi belirtileri görüldüğünde hastanede varsa Gastroenteroloji bölümüne, yoksa Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne randevu alınabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları