Prespiyopi ile hipermetropu birbirinden ayıran temel fark yaş faktörü oluyor...
Özellikle 40 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen presbiyopi yakını görememe sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Yaşa bağlık bir hastalık olan presbiyopi 35–40 yaşlarında başlıyor ve 60 yaşına dek sürekli ilerliyor.
Gözlerin içinde bulunan mercek şekil değiştirebilen bir yapıya sahip oluyor. Bu mercek bu özel yeteneği ile cisimler yakına geldiğinde, şişerek şeklini değiştirebiliyor ve görme kalitesini arttırıyor. Yakın görme bu şekilde gerçekleşiyor. Yaşlandıkça bu yetenek yavaş yavaş kayboluyor.
Bu nedenle sorun, patolojik bir sorun olarak değil fizyolojik bir yaşlanma olarak değerlendiriliyor.40 yaşından sonra her 10 yılda bir, +1 numara büyüme gösteriyor. 50 yasında +2, 60 yaşında ise +3 numara büyümüş oluyor.
Presbiyopi belirtileri nelerdir?
- Baş ağrısı
- Kitabı, dergiyi okurken 35-40 cm. daha uzakta tutma ihtiyacı hissetme
- Okumayı bitirdikten sonra uzağı görmede zorluklar
- Okumayı bitirdikten sonra odaklanma sorunu
- Göz ağrısı
- Yorgunluk
- Bulanık görme
- Uyku hali
- Alın ve şakak kısımlarında ağrı
Presbiyopi ve hipermetrop aynı şeyler mi?
Prespiyopi ile hipermetropu birbirinden ayıran temel fark yaş faktörü oluyor. Hipermetropta gelen ışınların odak noktasının arakasının yani retinanın arkasında kalarak yakını görme kusuru oluşuyor. Yaşa bağlı olmayan ve gençlerde de rastlanan hipermetrop, göz küresinin normalden kısa olmasından kaynaklanıyor. Prespiyopi ise yaşlanmaya bağlı olarak göz merceğinin esnekliğini yitirerek sertleşmesinden dolayı meydana gelir.
Presbiyopi nasıl teşhis edilir?
Basit bir göz muayenesi ile presbiyopi teşhis edilebiliyor. Presbiyopi olanların en az 2 sene bir göz muayenesinden geçmeleri gerekiyor.
Presbiyopi nasıl tedavi edilir?
Presbiyopinin tedavisi gözlükle ,kontak lensle ve cerrahi müdahale olmak üzere 3 türlü yapılıyor. Tedavide en çok kullanılan yöntem gözlük oluyor.
Gözlük tedavisi ile daha net görüş amaçlanırken aynı zamanda presbiyopi nsebebiyle görülen göz ve baş ağrıları da ortadan kalkıyor. Uzak için gözlük kullanıyorlarsa göz doktorunun önerisi doğrultusunda bifokal ya da progresif camlar kullanarak uzak ve yakın gözlükleri tek bir gözlükte birleştirilebiliyor.
Gözlüğün yanı sıra kullanılan bir diğer tedavi yöntemi ise lens kullanımı oluyor. Gözün derecesine uygun olarak doktor reçetesi ile temin edilen lensleri kullanmak gerekiyor.40 yaş sonrasında azalma görülen gözyaşı, lens kullanımını zorlaştıran faktörler arasında bulunuyor.
Presbiyopi tedavisi bir diğer yöntem ise Kamra Inlay tedavisi oluyor. Göz damlayla uyuşturularak kusursuz bir kapak meydana geliyor. Yaklaşık 15 dakika süren tedavide dikiş yada bandaj kullanılmıyor. Presbiyopinin yanı sıra uzak görme kusuru olan kişilerde tedavi öncesinde lazerle bu problem gideriliyor ve sonrasında kamra yerleştirilerek flap ile kapatılıyor.
Presbiyopi için hangi bölüme gidilir?
Presbiyopi için Göz Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları