Kasık biti neden olur belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi
Kasık biti nasıl bulaşır? Kasık biti belirtileri nelerdir? Kasık biti neden olur? Kasık biti nasıl teşhis edilir? Kasık biti nasıl tedavi edilir? Kasık bitinden korunma yolları nelerdir?

Kasık bitinin bulaşması cinsel ilişkiyle olduğu için çok eşlilikten uzak durmak gerekiyor..

Daha çok kasık bölgesinde bulunan kıl ve kıl köklerine yerleşen, vücuttan kan emerek beslenen 1-4 mm uzunluğunda, sivri kafalı phthirus pubis adındaki parazite kasık biti deniyor. Kasıt bitleri yengeçe benziyor.

Bu parazitler genellikle kalabalık halde bulunuyor ve ortak yaşam sürüyor. Genel temizliğine dikkat etmeyen kişileri daha fazla etkiliyor.  

Kasık biti nasıl bulaşır?

Kasık bitinin bulaşması cinsel ilişkiyle oluyor. Yine kasık biti olan kişilerin kullandığı çarşaf, havlu, giysi, battaniye gibi eşyaları kullanmayla bulaşabiliyor. Ailede anne babada kasık biti olursa, çocukların aynı yatakta yatması da bulaşmayı kolaylaştırıyor. Sıcak ortamlar, nemli yerler bitin bulaşmasına yardım ediyor. Bitler ve yumurtalar canlı oldukları sürece başkalarına geçebiliyor.

Kasık biti belirtileri nelerdir?

- Kasıkta şiddetli kaşıntı

- Bölgede hafif mavimsi lekeler

- Kişinin iç çamaşırında gri ve kahvrengi lekeler

- Küçük kızarık yumrular

- Kaşınmaya bağlı yaralar

Kasık biti neden olur?

- Çok eşli cinsel hayat

- Bornoz, iç çamaşır ve havlu gibi kasıklara temas eden ortak eşyaların kullanılması

- Epilasyon merkezlerinde kullanılan aletlerin yeterince temizlenmemesi

Kasık biti nasıl teşhis edilir?

Kasık biti için doktor hastanın öyküsü dinliyor, klinik değerlendirme yapıyor. Kaşıntı olan bölgede derinin zedelenmesi olduğu izleniyor. Kıl köklerine tutunmuş sirke denilen bit yumurtaları görülyor. Kıl köklerinde gömülü halde bitler bulunuyor. 

Bunlar el merceği sayesinde rahatlıkla gözlemlenebiliyor. Bu şekilde kasık biti tanısı doğrulanıyor. Bit yumurtaları bir hafta içinde çatlıyor, yaklaşık olarak 8-10 gün içinde tam olgunluğa erişiyor.

Kasık biti nasıl tedavi edilir?

Kasık biti tedavisinde malathion losyonları ve yüzde 5 permethrin kremleri kullanılıyor. Cildi daha fazla tahriş etmemek için alkol bazlı olanlar değil su bazlı olan markalar öneriliyor. Bu ilaçlar iki kez tüm vücuda uygulanıyor. İki uygulama arasında bir hafta olması gerekiyor. Uygulamadan önce cilt kuru ve serin tutuluyor.

Kısa sürede rahatlama isteniyorsa veya ilaç tedavisine hemen başlanmayacaksa, sık dişli bir tarak yardımı ile kasık biti temizlenebiliyor. Sonrasında tarağı kaynar suda yıkayarak kasık bitinin öldüğünden emin olmak gerekiyor. Tarak kasık biti için kesin çözüm olmuyor, kasık biti yumurtalarının ölmesini sağlamıyor.

Hamile kadınlar ya da emzirenler kasık biti tedavisinde kullanılan ilaçlara dikkat etmesi gerekiyor ve doktora başvurmaları gerekiyor.

Kasık bitinden korunma yolları nelerdir?

- Kılları, tüyleri düzenli tıraş etmek

- Çok eşlilikten uzak durmak

- Ortak yıkanan çamaşırların sıcak su ile 55C’de 20 dakika yıkanması 

- Kasık bitiyle enfekte olan kişilerle cinsel ilişkiden kaçınmak

Kasık biti için hangi bölüme gidilir?

Kasık biti için Dermatoloji bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları