9 adımda Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri!
Kurban Bayramı’nda et ve yağlı yemekle birlikte şeker ve şekerli yiyeceklerin de tüketimleri artıyor. Fazla et tüketimine bağlı olarak bazı sağlık sorunları yaşanıyor. Peki kurban bayramında beslenme nasıl olmalı? İşte 9 adımda Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri!...

1. Eti dinlendirmeden yememek: Yeni kesilen hayvan etlerinin buzdolabında en az bir gün dinlendirilip öyle tüketilmesi öneriliyor. İlk kesildiği gün tüketilen et, sindirim zorluğuna neden oluyor ve çiğnemeyi zorlaştırıyor.

Eti dinlendirmeden yememek: Yeni kesilen hayvan etlerinin buzdolabında en az bir gün dinlendirilip öyle tüketilmesi öneriliyor. İlk kesildiği gün tüketilen et, sindirim zorluğuna neden oluyor ve çiğnemeyi zorlaştırıyor.

2. Eti pişirirken yağ eklememek: Et doğasında yağ barındıran bir gıda olduğu için pişirirken yağ katılmaması gerekiyor. Fazla yağ kolesterol içerdiğinden sağlıklı kişilerde bile kalp-damar hastalıklarını arttırıyor.

Eti pişirirken yağ eklememek:  Et doğasında yağ barındıran bir gıda olduğu için pişirirken yağ katılmaması gerekiyor. Fazla yağ kolesterol içerdiğinden sağlıklı kişilerde bile kalp-damar hastalıklarını arttırıyor.

3. Etin çiğ kalmamasına dikkat etmek: Kurbandaki etlerden mangal yapılırsa dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmesi öneriliyor. Etin ateşe yakın olması da hem kanserojen öge oluşumuna neden oluyor vitaminlerin kaybına yol açıyor.

Etin çiğ kalmamasına dikkat etmek: Kurbandaki etlerden mangal yapılırsa  dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmesi öneriliyor. Etin ateşe yakın olması da hem kanserojen öge oluşumuna neden oluyor vitaminlerin kaybına yol açıyor.

4. Sebze ve meyve tüketmeyi unutmamak: Kurban Bayramı'nda et tüketimi nedeni ile sebze tüketimi azalıyor. Bayramda etleri sebzeyle pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edilmesi gerekiyor.

Sebze ve meyve tüketmeyi unutmamak: Kurban Bayramı'nda et tüketimi nedeni ile sebze tüketimi azalıyor. Bayramda etleri sebzeyle pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edilmesi gerekiyor.

5. Sakatat tüketimine dikkat etmek: Hayvanın baş-boyun-dil-ciğer-böbrek gibi kısımları sakatat oluyor. Bu bölgeler yüksek oranda doymuş yağ ve kolesterol barındırdığından kalp-damar hastalığı olanların hayvanın bu kısımlarını tüketmemesi öneriliyor

Sakatat tüketimine dikkat etmek: Hayvanın baş-boyun-dil-ciğer-böbrek gibi kısımları sakatat oluyor. Bu bölgeler yüksek oranda doymuş yağ ve kolesterol barındırdığından kalp-damar hastalığı olanların hayvanın bu kısımlarını tüketmemesi öneriliyor

6. Öğünleri aksatmamak: Bayram genelde gün içinde öğün sıklığına dikkat edilmiyor. Buna bağlı olarak da akşam yemek saatinde gecikiliyor ve yemek porsiyonları artıyor. Bu nedenle bayramlarda da günde 4 -5 öğün olacak şekilde beslenmek gerekiyor.

Öğünleri aksatmamak: Bayram genelde gün içinde öğün sıklığına dikkat edilmiyor. Buna bağlı olarak da akşam yemek saatinde gecikiliyor ve yemek porsiyonları artıyor. Bu nedenle bayramlarda da günde 4 -5 öğün olacak şekilde beslenmek gerekiyor.

7. Su tüketimini ihmal etmemek:Kurban etlerinin yapısında doğal yapıda sodyum minerali fazlaca bulunuyor. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda yemekleri az tuzlu yaparken, sofraya tuzluk koymamak ve gün boyu bol su tüketmek gerekiyor.

Su tüketimini ihmal etmemek:Kurban etlerinin yapısında doğal yapıda sodyum minerali fazlaca bulunuyor. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda yemekleri az tuzlu yaparken, sofraya tuzluk koymamak ve gün boyu bol su tüketmek gerekiyor.

8. Şekerlemelerden uzak durmak: Ramazan ve Kurban bayramlarında epey çikolata ve tatlı tüketiliyor. Bu durum da mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi sorunlara neden oluyor. Şekerlemeler yerine sütlü tatlılar yada kuru meyveler tercih etmek gerekiyor.

Şekerlemelerden uzak durmak: Ramazan ve Kurban bayramlarında epey çikolata ve tatlı tüketiliyor. Bu durum da mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi sorunlara neden oluyor. Şekerlemeler yerine sütlü tatlılar yada kuru meyveler tercih etmek gerekiyor.

9. Kahvaltıda kavurma yememek: Bayram sabahı yeni kesilmiş kurban etinin kahvaltıda kavurma olarak tüketilmemesi gerekiyor. Hem etin sertliğinden dolayı sindirimi zor olacağından reflü ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak şikayetlerine neden oluyor.

Kahvaltıda kavurma yememek: Bayram sabahı yeni kesilmiş kurban etinin kahvaltıda kavurma olarak tüketilmemesi gerekiyor. Hem etin sertliğinden dolayı sindirimi zor olacağından reflü ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak şikayetlerine neden oluyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları