Ürtiker (Kurdeşen) Nedenleri ve Belirtileri
Ürtiker (Kurdeşen) Nedir, Belirtileri Neler? Ürtiker çeşitleri ve nedenleri neler? Ürtiker tedavisinde ne tür ilaç kullanılır?

Ürtiker (Kurdeşen) Nedir?

Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, alerjik deri döküntüsüdür. Kronik ve akut olarak ikiye ayrılan ürtiker hastalığı, 1,5 aya kadar sürerse akut ürtiker, 1,5 ayı geçerse kronik ürtiker olarak tanımlanır. 


Ürtiker (Kurdeşen) Belirtileri

Ürtiker hastalığında vücudun herhangi bir yerinde görülebilen kırmızı, sert kabarık şeklinde deri döküntüleri görülür. Gün içinde hissedilen kaşıntı, geceleri daha çok artmaktadır. Göz kapakları ve dudaklarda şişkinlik de yaratabilen ürtiker hastalığında, sık görülmese de deride su toplaması da olabiliyor. Ürtikerin belirtileri arasında eklem ağrısı, halsizlik, kusma, karın ve baş ağrısı, bayılma, baş dönmesi, ishal yer alıyor.


Ürtiker (Kurdeşen) Teşhisi ve Tedavisi

Ürtiker hastalığında, deride kırmızı dökünüler yoksa hasta öyküsü dinlendikten sonra, kan ve deri testleri uygulanır. Hastanın alerjen tepki gösterdiği durumlar belirlenir. Ürtiker tedavisinde H1 antihistaminik ilaçlar kullanılır ve hastanın bu süreci iyi gözlemlenmelidir.


ÜRTİKER NEDENLERİ

Akut Ürtiker (Kurdeşen)

Akut Ürtikerde belirtiler dakikalar içerisinde ortaya çıkar. Vakaların yarısında sebep bulunamayabilir. Akut ürtikerde gıdalar, implantlar, gıda katkı maddeleri, ilaçlar, solunum ya da temas yoluyla alerjenle temas gibi nedenler olabilir. İlaca bağlı meydana gelen akut ürtikerde, tepkimeler 36 saat içerisinde ortaya çıkar. Gıdalara bağlı yaşanan problemlerde ise belirtiler birkaç dakika içerisinde kendini gösterir. 


Kronik Ürtiker

Eğer belirtiler 1,5 ayın üzerinde devam ediyorsa kronik ürtikerdir. Kronik ürtikere ilaçlar, gıdalar/katkı maddeleri, ev tozu akarları, polenler, kimyasal alerjenler, implantlar, lenfoma ve tiroid hastalıkları, enfeksiyonların yanı sıra kaygı bozuklukları gibi psikolojik durumlar neden olabilir. 


Ürtiker (Kurdeşen) İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Ürtiker (Kurdeşen) belirtileri görüldüğünde Dermatoloji bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları