Şizofreni hastalığı nedir belirtileri nelerdir?
Şizofreni hastalığı nasıl teşhis edilir? Şizofreni hastalığı nasıl tedavi edilir? Şizofreni hastası yakınları nasıl davranmalı?

Şizofreni teşhisi psikiyatri uzmanları tarafından hastanın ruhsal muayenesi ve hasta yakınları ile görüşülerek konuluyor..

Özellikle 16-25 yaş aralığında ortaya çıkan şizofreni, kişinin düşünmesini etkileyen ve bu düşünceleri davranışlarına yansıtan bir beyin hastalığı olarak ifade ediliyor. 

Gerçekte temasını kaybeden şizofreni hastaları çoğunlukla işte, okulda, toplumsal ilişkilerde problem yaşıyor.  Şizofreni hastalarından kimi tamamen içe dönük olabilirken kimi hastalar daha hareketli ve sosyal olabiliyor. Yani kişiden kişiye değişiyor. 

Şizofreni türleri nelerdir?

Şizofreni, paranoid şizofreni, hebefrenik şizofreni, katatonik şizofreni, ayrışmamış şizofreni , basit şizofreni ve kalıntı şizofreni olarak türlere ayrılıyor. 

-Paranoid şizofreni hastaları sinirli ve kavgacı bir yapıya sahip oluyor.Bu kişiler etrafında bazı kişiler varmış gibi onlarla uğraşıyor ve kendilerini çok önemli bir insanmış gibi görüyor. 

-Hebefrenik şizofrenide hastalar küçük çocuk gibi davranıyor. Zihinleri karışık ve konuşmaları karmaşık yapıda oluyor. Hastalar hiç umulmadık ve uygunsuz anlarda gülebiliyor.

-Katatonik şizofreninin atakları aşırı hareketli oluyor ve kendilerini yaralama riskleri çok yüksek oluyor.  Bu tip şizofreni hastaları yeme-içme, konuşma ve uyumak gibi aktivitelerden kaçınıyor. 

- Kalıntı şizofreni de ise hastalar vurdumduymaz oluyor ve kendini toplumdan soyutluyor. Halüsinasyonlar ve diğer semptomlar da bu şizofreni türünde yer alıyor.

- Ayrışmamış şizofrenide hasta kişi, diğer bahsedilen şizofreni hastalarının çeşitlerinin karma hareketlerini aldığı düşünülüyor.

- Basit şizofreni hastalarında ise sağlıklı düşünememe, halsizlik ve isteksizlik görülüyor. Durum yavaş yavaş ağırlaşmaya başlıyor.

Şizofreni hastalığının belirtileri nelerdir?

- Saldırgan savranışlar

- Aşırı tepkiler vermek

- Sosyal hayattan uzaklaşılması, içe kapanma

- Unutkanlık

- Halsizlik

- Uykusuzluk sorunu

- Kendini önemsiz görme

- Olmayan sesler duyma

- Şüpheci olma

- Cinsel konulara eğilim

- Dengesizlik

- Yavaş hareket etme

- Konuşmalardaki mantıksızlık

- Depresyon

- Halüsinasyonlar

Şizofreni hastalığı nasıl teşhis edilir?

Kişinin şizofreni hastası olup olmadığını kesin gösteren bir test ya da yöntem bulunmuyor. Çünkü şizofrenide görülen belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da kendini gösterebiliyor.

Şizofreni teşhisi psikiyatri uzmanları tarafından hastanın ruhsal muayenesi ve  hasta yakınları ile görüşülerek yapılıyor. Genellikle hastanın klinik izlenmesi sonucunda teşhis konuluyor.

Şizofreni hastalığı nasıl tedavi edilir?

Şizofreni hastalığının etkisini azaltmak, semptonların şiddetini düşürmek için bazı yöntemler kullanılıyor ancak kesin bir tedavisi bulunmuyor. 

Şizofreni hastalığında günümüzde kullanılan ilaçlar antipsikotikler ilaçlar oluyor ve bu ilaçlar şizofreni hastalığındaki problemleri azaltıyor. Doktor herhangi bir şey demeden ilaçların bırakılmaması gerekiyor.

Psikososyal terapi ile de ilaçların yanında  davranış, psikolojik, sosyal ve mesleki problemlere yardımcı olunuyor.  Bu tedavide başarı, ilaç tedavisiyle psikotik sorunların azaltılması ile gerçekleşiyor.

Şizofreni hastası yakınları nasıl davranmalı?

- Hastayı anlamaya çalışmak ve her koşulda yanında olunacağına inandırmak

- Şizofreni ile ilgili blgi edinmek

- Hastanın eksiklerini yada yanlışlarını eleştirmemek

- Okula yada işe gitmek istemiyorsa zorlamamak

- Duyguları dışlar vurmadan sakince içinde yaşamak

- Sağlık uzmanlarından yardım istemek

- Söylenilen şeyler mantık dışı gelse de sabretmek

- Sorumluluk almaya yüreklendirmek

Şizofren hastaları hangi doktora gitmeli?

Şizofren hastalarının Psikiyatri bölümüne gitmeleri gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları