Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri ve Nedenleri
Sedef Hastalığı (Psoriasis) bulaşıcı mıdır? Sedef hastalığını tetikleyen nedenler neler? Sedef hastalığının belirtileri nedir?

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir?

Sedef hastalığı, alevlenmeyle birlikte pulcuklarla ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Kronik olan sedef hastalığının tedavisi yoktur. Hastalık kontrol altına alınarak, belirtileri ortadan kaldırılabilir. Ancak sedef hastalığı hayatın bir döneminde yine kendini gösterir. Sedef hastalığına daha çok eklem yerlerinde, saçlı deride, genital bölgede rastlanır. Sedef hastalığı ilerlediğinde eklem iltihaplanmasını da tetikleyebilir. Toplumun bir kısmında bulaşıcı olduğu düşünülen Sedef hastalığı, bulaşıcı değildir. 


Sedef Hastalığı Belirtileri

- Kırmızı derinin üstünde beyaz pullanma ya da kabuklanma

- Kaşıntısız kabarıklıklar

- Deri kalınlaşması

- Tırnaklarda çukurlanma

- Tırnak içi boşalması

- Tırnak sararması


Sedef Hastalığını Tetikleyici Nedenler

- Stres

- Depresyon

- Mikrobik hastalıklar

- Güneş yanığı

- Bağışıklık savunmasını azaltan ilaçlar


Sedef Hastalığı Tanısı ve Tedavisi

Sedef hastalığı tanısı, deride oluşan lezyonlara bakılarak konulabilir. Genetik olarak yatkınlığın rol oynadığı hastalıkta, şüpheli yaklaşımlar olduğunda deri biyopsisi yaparak, teşhis edilebilir. Sedef hastalığında, hastanın yaşam şeklini ve bazı alışkanlıklarını değiştirmesi gerekmektedir. Sedef hastaları sigara ve alkolden uzak durmalı, fazla güneşte durmaktan kaçınmalı ve sağlıklı beslenmelidir. İlaçlı tedavinin yapıldığı sedef hastalığında deriyi krem ve losyonlarla nemlendirmek önemlidir. Sedef hastalığında, seanslar halinde yapılan ultraviole B ışık tedavisi yöntemi de kullanılmaktadır.


Sedef Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Sedef hastalığı belirtileri görüldüğünde Cildiye (Dermatoloji) bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları