Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir? Belirtileri ve Nedenleri
Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalığında ne tür takıntılar görülür? Belirtileri ve nedenleri nelerdir? Obsesif Kompulsif tedavi edilebilir mi?

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk, kişilerin kaygı, evham gibi duygularla takıntılı hareket etmesi ve bu takıntıların tekrarlanmasıdır. Çoğu insanda takıntı halleri olmaktadır ancak günlük akışı kısıtlayıp, konforu düşüren takıntılar hastalık boyutuna gelmiş demektir. Obsesif kelimesi obsesyondan gelmektedir. takıntılı düşünce anlamını taşır. Kompulsiyon kelimesinden gelen kompulsif ise, tekrarlayıcı hareketler anlamındadır.

Okul çağındaki çocuklarda görülebileceği gibi, yetişkinlerde de ortaya çıkmaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanır. Nadir görüldüğü düşünülen bu hastalık aslında azımsanmayacak türdendir. Bunun sebebi hastaların genellikle tedaviye başvurmayı tecih etmemesinden kaynaklıdır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri

Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu hastalıkta, bazı takıntılar daha sık görülmektedir. Hastalar genellikle temizlik, kuşku, simetri, biriktirme, sayma, dokunma, dini ve cinsel konularda takıntı göstermektedir.

- Aşırı titizlik (Mikroplardan, pislik bulaşmasından endişe etme)

- Sürekli kuşku duymak ( Evden çıkarken elektrikli aletlerin prizde takılı kaldığını düşünmek, ocağı açık unuttuğunu düşünerek kaygılanmak, arabayı park ettikten sonra sürekli kilidini kontrol etmek, başkasına zarar vermekten korkma vb.)

- Simetri takıntısı ( Eşyaları tam ortalamak, yamuk bir şey görmeye dayanamamak vb.)

- Dokunma (Takıntı yapılan şeye dokunmadan işe başlamama, evden çıkmama gibi durumlar)

- Dini takıntılar (İbadet esnasında aykırı bir düşüncenin aklından geçmesi, günahkar olduğunu düşünerek günahtan korkma ya da uğurlu sayı, sağ ayakla evden çıkmak gibi batıl inançlar)

- Eşya biriktirmek (Gereksiz olan şeyleri, ya gerekli olursa diye düşünerek saklayıp, biriktirmek)

-Sayma ( Odadan çıkarken ışığı üç kere açıp kapatmak, eşini işe gönderirken dört kere hayırlı işler demek gibi belli bir sayıda tekrarlama)

- Cinsel takıntı ( Olmadık yerde cinsellik aklıma gelirse, cinsel ilişkide AIDS kaparsam, eşcinsel miyim, sapık mıyım gibi evhamlı düşünceler)

- Sosyal ortamlarda rezil olmaktan korkma

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri

- Beyin fonksiyonlarında bozukluk ve serotonin eksikliği

- Kişilik yapısı

- Çocuk travmaları

- Genetik yatkınlık 

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tanısı Nasıl Konur?

Uzman doktor tarafından hastanın öyküsü dinlenildikten sonra, davranışların belirtilerine bakılarak değerlendirme yapılır. Hastalığa özel bir test yoktur.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Doktorun uygun gördüğü serotonini etkileyecek ilaçlar, antidepresanlar verilir. Tedavi sürecinde hastanın durumuna göre ilaçların dozu arttırılır ya da düşürülür. Medikal tedavinin yanı sıra hastanın takıntılarına yönelik, yeni alışkanlıklar kazandırmaya çalışılır. Takıntılarıyla yüzleşmesi sağlanır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtileri görüldüğünde Psikiyatri bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları