Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) tedavi edilmezse nelere yol açar? Safra kesesi iltihabının belirtileri ve nedenleri nelerdir? Hastalık nasıl tedavi edilir?

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir?

Tıp dilinde kolesistit denilen safra kesesi iltihabı, enfeksiyon, tümör ya da  safra taşlarının safra kesesi kanalını tıkamasından dolayı meydana gelen bir hastalıktır. Safra taşlarının zamanla safra kesesini tıkayıp tahrip etmesinden dolayı iltihaplanma yaratır.

Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanır. Safra kesesi iltihabı aniden meydana gelmesi durumunda akut kolesistit, yavaş bir şekilde sürece yayılarak meydana gelirse kronik kolesistit olarak adlandırılır. 

Midenin sağ tarafında, karaciğerin alt kısmında kalan safra kesesi, sindirime ve yağ yakımına destek sağlar. Hastalık tedavi edilmediğinde safra kesesi patlarsa, ciddi hayati tehlike yaşanmaktadır.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Neden Olur?

Tümör; Safra kesesinde oluşan tümörler, safranın boşalmasının önüne geçerek, safranın birikmesine neden olur. Bu süreç iltihaplanmaya yol açar.

Enfeksiyon; Bakteri, virüs nedeniyle yaşanan enfeksiyonlardan dolayı iltihaplanma görülebilir.

Safra Kesesi Taşı; Safra tuzları ve kolesterol maddelerinin dengeli olmamasından dolayı taş oluşumu gerçekleşir. Taşlar zamanla safra kesesi kanalını tıkayarak iltihaplanmaya sebep olur.

Kan Damarı Problemleri; Başka bir hastalıktan dolayı kan damarlarındaki dolaşımın zarar görmesi durumunda, safraya akım gitmemesinden kaynaklı meydana gelebilir.

Safra Kanalının Tıkanması; Safra yollarının birbirine dolanması da sebep olabilmektedir.

Safra Kesesi İltihabının Belirtileri

- Mide bulantısı

- Gaz ve şişkinlik 

- Baş dönmesi

- Sağ omuz ya da gerisine doğru devam eden ağrı

- Karnın sağ üst tarafında şiddetli ağrı 

- Ateşlenme

- İdrarın beyaza dönük, dışkının griye dönük ve yumuşağa yakın olması

- Cildin sararması

- İştahsızlık

- Terleme

Safra Kesesi İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Hasta öyküsü dinlendikten sonra fiziki muayene yapılır. Kan testleri, ultrason, kolesintigrafi, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerden yararlanılır. Kolesintigrafi yani hepatobiliyer taraması ile safra kesesi, karaciğer ve safra yollarındaki sorunları teşhis etmek için görüntüleme yapılır. 

Safra Kesesi İltihabi Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer hastada safra kesesi taşı tespit edildiyse, yatışı yaptırılır. Hastanede kontrol altında tedavi süreci başlar. Bu arada safra kesesinin delinme ve patlama riskine karşı hasta takip edilir. Safra kesesinin iltihaplanmasını kurutmak amacıyla antibiyotik kullanılır. Beslenmenin yasaklanması sebebiyle, serumlar ve ilaçlarla damardan vücudun ihtiyacı karşılanır. İltihaplanmanın tekrarlaması durumunda açık ameliyat ya da laparoskopik ameliyat uygulanır. Cerrahi tedavide iltihap temizlenerek, safra kesesi alınır. Komada olan, yaşı çok ilerlemiş hastalarda kateter denilen bir tüple safra kesesi boşaltılır ancak başarılı sonuç elde edilmesi düşüktür.

Safra Kesesi İltihabı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Safra kesesi rahatsızlıklarında Genel Cerrahi ya da Gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları