Reye sendromu erken teşhis edilip tedavi edilmezse karaciğer yetmezliği, beyin zararı ve hatta ölüme bile yol açabiliyor. .
Nadir görülen hastalıklar arasında bulunan reye sendromu, beyin ve karaciğerde tahribat yaratan, virüs kaynaklı bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Çocuktaki grip, soğuk algınlığı, suçiçeği gibi virüsal bir enfeksiyondan dolayı gelişebiliyor.
Bu hastalığın virüslerle ilgili rahatsızlıklar esnasındaki aspirin ürünlerinin kullanımıyla bağlantılı olduğu söyleniyor. Reye sendromunun belirtileri tipik olarak viral enfeksiyonun başlamasından 3-5 gün sonra ortaya çıkıyor. Geçirilen viral enfeksiyon suçiçeği olabileceği gibi basit bir gribal enfeksiyon bile olabiliyor.
Vücuttaki bütün organları etkileyebilen reye sendromu, yılın herhangi bir zamanında oluşabilse de genelde Ocak, Şubat ve Mart aylarında yani grip mevsiminde yoğunlaşıyor. Hastalığın bir an önce teşhis edilip tedavisi gerekiyor. Aksi halde karaciğer yetmezliği, beyin zararı ve hatta ölüme bile yol açabiliyor.
Reye sendromu neden olur? Reye sendromu nedenleri nelerdir?
Reye sendromu araştırmalarında aspirin veya salisit içeren ilaçların hastalığın gelişmesini arttırdığı bulunsa da, hastalığın kesin nedeni hala bilinmiyor.
- Grip
- Su çiçeği
- Virüslerin neden olduğu diğer hastalıklar
- Aspirin veya salisit içeren ilaçlar
Reye sendromu belirtileri nelerdir?
- Kusma
- Ateş
- Uykusuzluk
- Kaslarda zayıflık
- Sık nefes alma
- Bilinç kaybı
- Asabi ve agresif davranışlar
- Görme bozukluğu
- Yorgunluk
- Kalp atışında hızlanma
- Halüsinasyon
- Nöbet geçirme
- Ağır bir şekilde işitme ve konuşma
Reye sendromu nasıl teşhis edilir?
Çocuklarda geçirilen virüs kaynaklı hastalık sonrası sık kusma ve akli dengede bozukluk varsa hemen bir hastaneye gidilmesi gerekiyor.
Hastalığın teşhisi için genelde şüpheli olarak hastanelere getirilen çocuklara fiziksel muayene yapılıyor. Ancak şüpheli bir durum bulunuyprsa, doktor içi boş bir iğne kullanarak lokal anestezi altında karaciğerden küçük bir parça alıyor. Alınan parça, hastalığın belirgin niteliği olan anormal yağ dağılımının tespiti için analiz ediliyor.
Reye sendromu nasıl tedavi edilir?
Reye sendromlu çocuklar çoğunlukla hastanede tedavi altına alınıyor. Ciddi şekilde hasta olanlarla yoğun bakımda ilgileniliyor.
Tedavi destekleyici oluyor çünkü ilacı bulunmuyor. Klinik görevliler, çocuğun bol su içtiğinden ve elektrolit dengesinin korunduğundan emin olması ve gıda alımı ve dolaşımını gözlemlemesi gerekiyor.
Solunum makinesi veya nefes filtresi eğer solunum çok yavaşsa veya etkili değilse gerekli görülüyot. Beynin içinde sıvı basıncı ve kan basıncı da kontrol altına alınıyor.
Reye sendromunu önlemenin yolları nelerdir?
- Suçiçeği, nezle gibi virüs kaynaklı hastalıklarda aspirin ve salisilat ilaçlarının kullanılmaması
- Çocuğun yaşı ilerlese de hekime danışmadan aspirin vermemek
- Reçetesiz olan ilaçlarda da salisilat bulunuyor. Bu nedenle mutlaka etiketin okunması gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları