Nazofarenks (Geniz) Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Evreleri ve Belirtileri
Geniz kanseri neden olur ve nasıl teşhis edilir? Geniz kanserinin belirtileri ve evreleri nelerdir? Geniz kanseri nasıl tedavi edilir?

Nazofarenks (Geniz) Kanseri Nedir?

Halk arasında geniz olarak tabir edilen nazofarenks yani üst yutak bölgesinde görülen kanser türüdür. Yayılım göstermeden erken safhalarda tedavi edilmesi önemlidir. Geniz kanseri, sağlıksız beslenme, kronik burun enfeksiyonu, bazı kimyasal maddelere maruz kalma gibi nedenlerden meydana gelebilmektedir.

Geniz kanserine Asya ülkelerinde daha sık rastlanmaktadır. Her yaşta meydana gelebilecek olan geniz kanseri hastalığı, çoğunlukla ilerleyen yaşlarda görülmektedir.

Geniz kanseri hastalarında boyun bölgesinde sınırlı kalan kanser iyi sayılabilir. Geç fark edilen geniz kanserinde kemik, böbrek, karaciğer gibi uzak organlara kan yoluyla yayılma olabilmektedir. Hastanın tüm vücuduna yayılarak harabiyet yaratabilir.

Nazofarenks (Geniz) Kanseri Neden Olur?

Nazofarenks kanserinde başta Çin ve asya ülkelerinde daha sık görülmesi sebebiyle ırksal yatkınlık bulunur. Vitamin ve protein açısından yetersiz, karbonhidrat ağırlıklı beslenme de etkilidir. Erkeklerde daha sık görülen geniz kanseri, erkeklerdeki östrojen seviyesinin yüksek olmasından kaynaklı hormonal sebeplerden de meydana gelmektedir. Hijyenik olmayan yaşam şartları, virüsler, karsinojenik maddelere maruz kalma, sigara kullanımı, kalıtımsal faktörler de nedenler arasındadır.

Nazofarenks (Geniz) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

- Boyunda şişlik

- Çift görme

- Yüzün uyuşup karıncalanması

- Koku alamama

- Burnun tıkanması

- Burundan iltihaplı akıntı

- Burunda kanama

- Sıvıların burundan gelmesi

- Orta kulakta sıvı birikmesinden dolayı işitme kaybı

- Genizden konuşmak

Nazofarenks (Geniz) Kanseri Evreleri

Evre 0; Yalnızca yüzey tabakasında sınırlı kalan kanser ilk görüldüğü yerdedir. 

Evre 1; Kanser, geniz boşluğunda ve orofarenks denilen yumuşak damak, dil kökü, bademcik kısmının yer aldığı bölümdedir.

Evre 2; Kanser boğazın üst sağ veya sol kısmında ya da ağzın hemen arkasında görülür. 6 santimden ufak tümörler lenf bezlerinden bir kısmına yayılmış olabilir.

Evre 3; Üç ayrı şekilde gruplandırılır. Kanser boğazın alt kısmına, gözlere ve kafa sinirlerine sıçramış olabilir. 2. grupta ise kanser, yumuşak doku ve kemiklere yayılmış olabilir ya da omuz kısmındaki lenf bezlerinde 6 santimden büyük tümörler görülebilir. Son grupta ise kanserin uzak bölgelere yayıldığı saptanmıştır.

Nazofarenks (Geniz) Kanseri Tanı Yöntemleri

Hastalığın teşhisi için doktor tarafından endoskopla geniz muayene edilir. EBV virüsüne karşı kan testleri, PET ve BT taraması, kemik tarası, biyopsi, ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme yöntemleri istenebilir. 

Nazofarenks (Geniz) Kanseri Tedavisi

Ameliyatlı tedavi yapılmaz. Geniz kanserinde ışın tedavisi yöntemi uygulanır. Işın tedavisi ile birlikte kemoterapi de yapılmaktadır. Böylecce hastalığın yayılmasının önüne geçilir.

Nazofarenks (Geniz) Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Geniz hastalıklarında Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları