Miyom Çeşitleri ve Tedavisi! Miyomların Nedenleri ve Belirtileri
Miyom nedir? Kaç çeşit miyom var? Miyomların belirtileri ve tedavisi nelerdir? Miyomlar için hangi bölüme gidilir?

Miyom Nedir?

Miyom, genellikle kadınların rahim ağzında bulunan tümördür. Bu tümörler iyi huyludur. Kadınlarda en çok görülen tümör türüdür. Kadınların yüzde 20'sinde görülen miyomlara, en çok 35-45 yaş aralığında rastlanır. Miyomların gelişmesine neden olan kadınlardaki östrojen hormonudur. Hormonal bir ilaç kullanımı yoksa, miyomlarda ufalma görülebilir. Miyomlar rahim içi, rahim kas dokusu ve rahmin dış tarafında ortaya çıkabilir.


Miyomları Harekete Geçiren Nedenler

- Yüksek progesteron ve östrojen seviyesi

- Fazla alkol tüketimi

- Fazla kilo

- Beslenmede düzensizlik

- Erken yaşta adet olmak

- Şarküteri ürünlerini ve kırmız eti aşırı tüketmek

- Ailesel

- Yüksek tansiyon


Miyom Türleri

Submuköz Miyomlar

Rahmin iç kısmında ortaya çıkan Submuköz miyomlar kadınlarda en çok görülen miyomdur. Submuköz miyomlar, regl döneminde kanamanın artmasına ve daha uzun devam etmesine neden olur.


İntramural Miyomlar

Rahim kas dokusu içerisinde gelişen İntramural miyomlar da regl döneminde kanamanın artmasına ve uzun sürmesine sebep olur. Bununla birlikte karın ağrısı, rahim ve diğer bölgelerde baskı gibi şikayetler ortaya çıkarır.


Subseröz Miyomlar

Rahmin dış tarafına doğru büyüyen Subseröz miyomlar, kanama problemleri yaratmaz. Subseröz miyomlarda karın ve sırt ağrısı ile beraber rahimde baskı hissi yaratır.


Miyom Teşhisi 

Miyomların tanı koyma süreci rutin jinekolojik muayenelerle yapılmamaktadır. Kapsamlı bir jinekolojik muayene gereklidir. Miyomların belli bir boyuta geldikten sonra, belirtileri ile beraber kesin teşhisi koyulabilir. Detaylı yapılan kısırlık testlerinde, miyomların tüpleri tıkama durumu olduğu da görülebilmektedir. En kapsamlı teşhis manyetik rezonans cihazı (MR) ile yapılabilmektedir.


Miyom Belirtileri

- Adet sürecinden sonra ara ara açık renkli kanama

- Adet sürecinde normalden fazla kanama

- Sık idrar ihtiyacı

- Rahim ve karında gözle görülebilecek şekilde büyüme

- Sırt ve bacaklarda ağrı

- Gaz ve kabızlık sancısı


Miyom Tedavi Yöntemleri

Hastanın ağrı ve kanama sıkıntılarını minimuma indirmek ya da yok etmek amacıyla yapılan miyom tedavilerinde, eğer hastada var olan miyoma rağmen bir şikayet durumu yoksa tedavi yapılmamaktadır. Miyom tedavilerinde dört yöntem kullanılır.

Miyomektomi; Ameliyatla miyomların çıkarılması

Hormon Tedavisi; Östrojen seviyesini düşürmek amacıyla ilaçlı tedavi

Embolizasyon; Miyomların bulunduğu damarlara tıkayıcı tanecikler verilerek, beslenmelerini engelleyip, küçülmeleri sağlanır.

Histerektomi; Rahmin tümü ameliyatla alınırş. 40 yaş üstü hastalarda yumurtalık alımı da yapılır. Fazla miyoma sahip, menopoza girmiş hastalarda tercih edilir. 


Miyom Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Miyom hastalığına Kadın Hastalıkları - Jinekoloji bölümü bakar.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları