Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı (KKKA) nedir nasıl bulaşır? İşte belirtileri
Kırım kongo kanamalı ateş hastalığının belirtileri nelerdir? Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı nasıl teşhis edilir? Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığından korunma yolları nelerdir?

Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında yapılan kamp ve pikniklerde keneye dikkat...

Son yıllarda korkutan bir hastalık haline gelen kırım kongo kanamalı ateş hastalığı, kenelerin insana bulaştırdığı virüslerle ortaya çıkıyor ve ölümcül olabiliyor.

Halk arasında kene hastalığı olarakta bilinen kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı ilk olarak Kırım ve Kongo’da görülüyor. Türkiye'de ise ilk olarak 2002 yılında Tokat ilinde görülmeye başlanıyor.

Kenelerde bulunan ‘Nairovirus’ adında bir virüsün sebep olduğu bu hastalık bahar ve yaz aylarında insanların parklara ve ormanlara daha çok çıkmasıyla kendini gösteriyor.

Kırım kongo kanamalı ateş hastalığının belirtileri nelerdir?

- Yüksek ateş

- Baş ağrısı

- Kaslarda ağrı

- Halsizlik

- Kusma

- Karın ağrısı

- İshal

- İştahsızlık

- Yüzde ve göğüste kırmızı döküntüler

- Kol ve bacaklarda morarma

- idrar ve dışkıda kan

- Burun kanaması

- Gözlerde kızarma

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı nasıl bulaşır?

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı insanlara kenelerin kan emmesi sonucunda bulaşıyor. Kenelerin asla elle tutulmaması gerekiyor. Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalık bulaşmış kişilerin kan ve vücut salgıları ile de insandan insana geçebiliyor. Bu nedenle dikkatli olunması gerekiyor. 

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı nerelerde görülür?

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı Tokat, Sivas, Çorum,  Yozgat, Gümüşhane,Karabük, Çankırı, Erzurum,  Kastamonu, Amasya, Giresun ve Samsun illeri başta olmak üzere tüm şehirlerde görülebiliyor.

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığında kimler risk altında?

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı genellikle tarım ve hayvancılık ile uğraşanlar, veterinerler,salgın bölgelerde görev yapan sağlık personellerinde ve kamp yapanlarda sıklıkla görülüyor.

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı nasıl teşhis edilir?

Kene hastalığı diğer adıyla kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı bulaşıcı olduğu için test işlemleri yapılırken gereken koruyucu önlemler alınması gerekiyor.

Virüsün kandaki dolaşımı hastalığın başlangıcından sonra 12 güne kadar devam ediyor. Bu dönemde yapılan kan testlerinde virüs olup olmadığı inceleniyor. Kan tahlillerinde antikor düzeyleri ilk haftadan sonra teşhisi kolaylaştırıyor. 

Bu hastalığın şüphesi taşıyan hastaların izole odalarda takip ediliyor. Gereken durumlarda görüntüleme yöntemleri, idrar testleri, dışkı testleri gibi tetkikler de istenebiliyor.

Kırım kongo kanamalı ateşi nasıl tedavi edilir?

Kırım kongo kanamalı ateş hastalığı tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor. Hastalara destekleyici yöntemler yapılarak fizyolojik denge korunuyor. Gerektiğinde taze kan veriliyor, yüksek ateş kontrol ediliyor ve hasta takibe alınıyor.

Şiddetli ağrısı olan hastalara ağrı kesici ilaçlar öneriliyor. Hastalığın tedavisinde antiviral grubu ilaç tedavisi uygulanıyor.

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığından korunma yolları nelerdir?

- Kene yönünden şüpheli yerlere gidilmemeli 

- Mesire alanlarında çıplak ayakla dolaşılmamalı ve teni açık bırakacak kıyafetler tercih edilmemeli

- Böcek kovucu ilaçlar kullanılmalı

- Hasta kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletlerin temizlenmeli

- Elbiseler sık sık kontrol edilmeli

- Mesleği icabı çalı, ot gibi yerlerde bulunan insanların lastik çizme ve eldiven giymeli ve kapalı kıyafetler tercih etmeli

- Hasta odasına giren ve hastaya bir metreden daha fazla yaklaşılmamalı

Kene ısırdığında ne yapılmalı?

Kenenin ısırması durumunda en yakın hekime başvurulması gerekiyor.Ancak keneyi vücuttan ne kadar erken uzaklaştırırsak ölümcül olma olasılığı da o kadar düşüyor Bu nedenle;

- Vücut bölgelerine ya da elbiselere yapışan keneler çıplak elle çıkarılmamalı

- Kenenin ısırdığı yer alkolle temizlenmeli

- Vücuda yapışmış keneler, eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkarılmalı

- Keneye sigara basılmamalı ve kolonya dökülmemeli

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı için hangi doktora gidilir?

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı için acil servise gitmek gerekiyor.Daha sonrasında enfeksiyon hastalıkları uzanı hastayı incelemeye alabiliyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları