Kabuklu deniz ürünleri alerjisi cilt prick testiyle ve kan testiyle teşhis edilebiliyor. .
Yaygın alerji türleri içine bulunan kabuklu deniz ürünleri alerjisinin nedeni ıstakoz, yengeç, karides, ahtapot, mürekkep balığı, midye ve benzeri tüm canlıların kas dokularında bulunan tropomyosin adlı özel bir protein oluyor.
Tropomyosin proteinin farklı canlılarda bulunabilmesi sebebiyle genellikle bir tipe alerjisi olanlar, diğer kabuklu canlılara karşı da alerjiye sahip olmuş oluyor.
Özellikle çocuklara 1 yaşından önce ve doktora danışmadan midye, karides, ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünlerini vermemek gerekiyor. Bu ürünler ölümcül alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor.
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi belirtileri nelerdir?
- Nefes darlığı
- Ses kısılması
- Ağızda karıncalanma
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Kurdeşen
- Egzama
- Baş dönmesi
- Hızlı nabız
- Dudaklarda, boğazda,kulaklarda şişmeler
- Sersemlik
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi nasıl teşhis edilir?
Eğer kabuklu bir gıdayı yedikten kısa bir süre sonra muhtemel gıda alerjisi belirtileri ortaya çıkmaya başlıyorsa bir doktora ya da alerji uzmanına görünmek gerekiyor.
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi cilt prick testiyle teşhis edilebiliyor. Test, önkol derisini delmeyi ve içine küçük bir miktar alerjen vermeyi gerektiriyor. Alerjisi olanlarda, mast hücreleri histamin salgılarken birkaç dakika içinde hafif kaşıntılı bir kırmızı nokta görülüyor.
Ayrıca bir kabuklu deniz ürünü alerjisini tanısı koymak için kullanılabilir bir kan testi de bulunuyor. Test alerjene özgü IgE antikor testi veya radioallergosorbent (RAST) testi olarak isimlendiriliyor. Kabuklu deniz ürünlerine olan bağışıklık sisteminin tepkisini ölçüyor.
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi nasıl tedavi edilir?
Kabuklu deniz ürünlerine karşı olan alerjiyi önlemenin tek kesin yolu, bu gıdalardan kaçınmak oluyor. Eğer hala deniz ürünleriyle yemeğe devam ediliyorsa ve reaksiyonlar hafif oluyorsa kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtileri, antihistaminler azaltabiliyor.
Antihistaminler, kabuklu deniz mahsüllerini yedikten sonra oluşabilecek belirtileri kontrol etmek ve rahatsızlığı gidermeye yardım için kullanılılıyor.Eğer şiddetli reaksiyon geçirme olasılığı yüksekse her zaman enjekte edilebilir epinefrin (EpiPen gibi) taşımak gerekiyor.
Kabuklu deniz ürünleri alerjisinden korunma yolları nelerdir?
- Kabuklu deniz ürünlerinden ve onları içerebilecek besinlerden olabildiğince uzak kalmak
- Deniz ürünleri restoranında yemekten veya balık pazarında alışveriş yapmaktan kaçınmak
- Gıda etiketlerini dikkatli okumak: ("Balık stokları" veya "deniz ürünleri tatlandırıcıları" gibi belirsiz maddeler içeren gıdalara yememek)
- Restorantta yemeklerin nasıl piştiğini sormak: Kabuklu deniz hayvanlarını pişirmede kullanılan yağları, tencere veya mutfak eşyalarının diğer gıdaları hazırlamak için kullanılmadığını somrak gerekiyor. Çünkü bazı insanlar kabuklu deniz hayvanlarını pişirmekten buharı veya buharı solusalar dahi tepki gösteriyor.
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olanlar ne yemeli?
- Organik tavuk
- Fasulye
- Mercimek
- Serbest gezen tavuk yumurtası
- Tavuk ciğeri
- Ördek
- Ispanak
- Havuç
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi için hangi doktor bakar?
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi için Alerji Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları