10 Maddede Baş Ağrısı Çeşitleri, Bölgeleri ve Belirtileri
Baş Ağrısı Çeşitler ve Belirtileri Neler? Hangi baş ağrısında hangi bölgede ağrı hissedilir? Baş ağrıları neden kaynaklanır? Toplumun yarısından fazlası baş ağrısı sorununu yaşamaktadır. Baş ağrısı yaşadıkça ağrı kesici kullanarak ağrı dindirilir ancak baş ağrısı hafife alınmaması gereken bir durumdur. Sürekli olan baş ağrılarında bir hekime muayene olunmalıdır.

1. Migren Tipi Baş Ağrısı

Tek taraflı baş ağrısı şeklinde görülen migren tipi baş ağrısında, zonklayan, şiddetli ağrı yaşanır. Işık, ses, koku gibi faktörlere tahammül azalabilir. Bazı hastalarda buğulu görme, bulantı, baş dönmesi gibi belirtiler olabilir. Migren tipi baş ağrısında ilaçlı tedavi yapılır ancak bu ilaçlar hastanın şikayetlerini azaltmaktadır. Hastalığı bütünüyle ortadan kaldırmaz.

2. Küme Tipi Baş Ağrısı

Genellikle erkeklerde rastlanan küme tipi baş ağrısını yaşayan kişiler, bu ağrıyı yılın aynı aylarında, sezonsal olarak yaşarlar. Yarım baş ağrısı ile birlikte, göz kapağı düşmesi, göz kızarıklığı, burun akıntısı gibi belirtiler ortaya çıkar. 

3. Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Kadınlarda daha sık rastlanan gerilim tipi baş ağrısı uykusuzluk, çalışma ortamı, yoğun stres gibi nedenlerden meydana geliyor. Nörolojik muayenelerde beyin fonksiyonlarına dair veriler normal dahi olsa, gerilim tipi baş ağrısında, doktorun önerdiği kas gevşetici, antidepresan ya da ağrı kesiciler kullanılır. Gerilim tipi baş ağrısının belirtileri arasında başta ağırlık (başını taşıyamama), baskı hissi, hafif-orta şiddette ağrılar yer alıyor.

4. Menenjit Baş Ağrısı

Ensede sertlik hissi ile devam eden baş ağrısı ile birlikte kusma, uyku hali, bulantı, bulanık bilinç, boyun hareketlerinde güçlük gibi durumlar yaşanır. Bu tip baş ağrılarında erken teşhis önemli ve hayatidir. Tanısı zor olan menenjit tipi baş ağrısında hemen doktora başvurulmalıdır.

5. Paroksismal Hemikrania

Vasküler (damarsal) baş ağrısı tipi olan Paroksismal Hemikrania, migrene benzemektedir. Beynin en ucunda bulunan kılcal damarların rahatsızlık durumunda meydana gelir. Paroksismal Hemikrania, gün içinde tekrarlayabilen ancak iki saatin altında süren ağrılar yaşatır. Migrenle benzerlik taşıdığı ve migren tedavisiyle verim alınamayacağı için hastalığın iyi detaylandırılıp, teşhis edilmesi gerekir.

6. Aşırı Ağrı Kesici Kullanımında Baş Ağrısı

İki ayın üzerinde sık sık alınan ağrı kesici ilaçlar bu özellikle bir baş ağrısı yaratır. Bu tip kullanıma bağlı bir ağrı ortaya çıktığında, ağrı kesici alımından vazgeçilmeli. İlaç alınmadığında yaşanan baş ağrısı bir süre sonra yok olur. Bu süreçte bol bol sıvı tüketilmeli ve yeterli uyku alınmalıdır.

7. Sinüzit

Geniz ve burun akıntısı belirtileri gösteren sinüzit esnasında görülen ağrılardır. Sinüzitte ağrı, başın hareketiyle yüzde, alında ortaya çıkabilir.

8. Trigeminal Nevralji

Yüzde aniden şimşek gibi bir ağrıyla ortaya çıkar. Çok kısa süreli tekrarlanabilen bir ağrıdır. Trigeminal Nevraljide ani yüz ağrısı genelde göz çevresinde ve şiddeli bir biçimde olur. Ağrı keskin bir şekilde aniden başlayıp, biter. Hastanın durumuna göre ilaçlı ya da cverrahi tedavi yöntemleri uygulanır.

9. Temporal Arterit

Temporal Arterit, şakak bölgesinde yer alan temporal arterlerin iltihaplanmasıyla meydana gelir. İleri yaşlarda görülen bu ağrı, romatizmal bir ağrı türüdür ve geç teşhis edildiğinde körlüğe bile sebep olabilmektedir. Temporal Arterit ağrı tipinde ağrı, şakak tarafından tek taraflı olarak gelir. Romatizmal hastalıkları olan, kanda sedimantasyon değeri fazlaysa bu ağrı olasılığı artar. 

10. İntrakranyal Hipotansiyon

İntrakranyal Hipotansiyon ağrı, beyin içerisinde bulunan beyin omurilik sıvısının azalması neticesine ortaya çıkar. Hastanın istirahat etmesi ve  bol sıvı, kafein tüketmesi gerekir. Ağrı, hastanın aldığı pozisyona göre değişiklik gösterir. Hasta yattığında ağrı azalırken, ayağa kalkarken, otururken ağrı şiddetlenebilir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları