İmpetigo hastalığı nedir neden olur? İmpetigo hastalığı belirtileri ve tedavisi
İmpetigo hastalığının belirtileri nelerdir? İmpetigo hastalığının nedenleri nelerdir? İmpetigo hastalığı en çok kimlerde görülür? İmpetigo hastalığı nasıl teşhis edilir? İmpetigo nasıl tedavi edilir? İmpetigo iz bırakır mı?

İmpetigo hastalığı genellikle iki yaş altındaki çocuklarda sıklıkla görülüyor..

Cilt hastalıkları arasında bulunan impetigo, genellikle 2-5 yaş arası çocuklarda rastlanıyor. Kolayca bulaşabilen impetigo,  kesik ya da böcek ısırıklarından içeriye bakteri girmesiyle sık sık meydana geliyor.

Genellikle yaz aylarında artan impetigo hastalığı,  basit yüzeysel ve büllöz impetigo olarak iki gruba ayrılıyor. Basit yüzeysel impetigo genellikle okul çağındaki çocuklarda sıkça görülüyor. Bu tip impetigoya streptococcus pyogenes ve staphylococcus aureus isimli bakteriler sebep oluyor. Öncelikle deride kızartılı papülloveziküler ile başlayıp içi su dolu kabarcıklara dönüşüyor. Daha sonra bal renginde kabuklanmayla yavaş yavaş iyileşiyor.

Büllöz impetigo ise daha çok yeni doğanlarda ve süt çocuklarında oluşuyor. Deride kızarıklıkla birlikte içi su dolu sarı kabarcıklar meydana geliyor ve bu kabarcıklar irinleşerek kahverengi bir kan pıhtılaşmasıyla iyileşmeye başlıyor.

İmpetigo hastalığının belirtileri nelerdir?

- Kızarıklık

- Kaşıntı

- içi sıvı dolu kabarcıklar

- Şişlik

- Yüksek ateş

- Nefes darlığı

- Döküntü 

- Sıcaklık

- Üstü kabuk tutan ve sızdıran yaralar

- Lenf bezlerinde şişme

- Bilinç bulanıklığı

İmpetigo hastalığının nedenleri nelerdir?

- İmpetigo hastalığı olan kişiyle tensel temas kurma

- İmpetigo hastası olan kişilerin havlu, yatak örtüsü, kıyafet, çatal, bardak gibi özel eşyalarını kullanma

- Böcek ısırıkları

- Yaralanma

- Hayvan ısırıkları

- Tırnak çekme

- Ailesel etkenler

- Doku travması

İmpetigo hastalığı en çok kimlerde görülür?

İmpetigo hastalığı genellikle iki yaş altındaki çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Eğer çocuk bez kullanıyorsa bu hastalık genelikle bez bağlanılan bölgede rastlanılıyor. 

Aynı zamanda 2 ila 6 yaşında olmak, kreşe gitmek, kalabalık ortamlarda bulunmak, futbol ya da güreş gibi cilt teması içeren spor etkinliklerine katılmak, sıcak ve nemli havalar da impetigo hastalığını tetikliyor.

İmpetigo hastalığı nasıl teşhis edilir?

İmpetigo teşhisi dermatoloji uzmanının yapacağı fizik muayene ve kabukların kaldırılması ve bakterilerin görülmesi ile mümkün oluyor. Büllöz impetigo teşhisinde intakt bül sıvısından alınan örnekler kültür için laboratuvara gönderiliyor. Fakat çocuklarda tanının konması daha güç oluyor. Bu nedenle daha iyi araştırılması ve gereken tetkiklerin yapılması gerekiyor.

İmpetigo bazı hastalıklar ile karıştırılabiliyor. Örneğin basit yüzeysel impetigonun ayırıcı teşhisinde, su çiçeği, herpes simpleks virüs enfeksiyonu, egzama, dermatofit enfeksiyonları ve uyuz hastalığının araştırılması gerekiyor. Böllöz impetigo ayırıcı teşhisinde, alerjik kontakt dermatit, pemfigus vulgaris, büllöz pemfigoid, eritema multiforme, ilaç alerjileri ve böcek ısırıkları da inceleniyor.

İmpetigo nasıl tedavi edilir?

İmpetiogunun belirtileri görüldüğünde hemen doktora başvurmak gerekiyor.  İmpetigo tedavisinde ilk olarak antibiyotiklerden faydalınılıyor. Antibiyotik tedavisi impetigonun şiddetine bağlı olarak pomat yardımıyla veya ağız yoluyla alınıyor. 

Hafif seyreden impetigo tedavisinde pomat uygulaması yeterli olurken şiddetli giden impetigo tedavisinde ise antibiyotiklerim ağızdan alınması öneriliyor. 

Pomat uygulamasıyla tedavi edilen impetigoda antibiyotik uygulanmadan önce bölge su ve sabun ile iyice yıkanması gerekiyor. Yıkama sırasında yaraların kanaması ciddi bir sorun oluşturmuyor. Pomat sürüldükten sonra yaralı bölge gazlı bezler ile sarılıyor ve iyice kapatılıyor.

İmpetigo iz bırakır mı? 

İmpetigo hastalığının tedavi edilmesi halinde yara bulunanan bölgelerde herhangi bir iz kalması kalmıyor. Ancak tedavi boyunca yaklaşık 1-2 hafta boyunca yara oluşan bölgelerde kızarıklık sürebiliyor. Kuruyan ve kabuk tutan yaralar zamanla yok oluyor. 

İmpetigo hastalığından korunma yolları

- Çevre temizliğine ve kişisel hijyene dikkat etmek

- Başkasına ait eşyaları kullanmamak

- Enfeksiyonu önlemek için kesikler, sıyrıklar, böcek ısırıkları ve diğer yaraları, etkilenen bölgeleri hemen yıkamak

- Ciltte açık yaraların varolması durumunda bu yaraların bandajlanarak kapatılması

- Tırnakların kısa tutulması ve sık sık yıkanması 

İmpetigo için hangi bölüme gidilir?

İmpetigo için Dermatoloji bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları