Venöz yetmezliği (toplar damar yetmezliği) nedir belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi
Venöz yetmezliği belirtileri nelerdir? Venöz yetmezliğinin nedenleri nelerdir? Venöz yetmezliği nasıl teşhis edilir? Venöz yetmezliği nasıl tedavi edilir?

Toplar damar kan akımını düzenleyen kapakların bozukluğuna bağlı oluşan hastalık venöz yetmezliği olarak ifade ediliyor.Toplardamar kapak sorunu, kanın uzun sürede bacak birikmesine, bu da ayakta ağrı, şişlik yorgunluk gibi şikayetlere yol açıyor.

Vakaların büyük kısmı bacaklarda görülüyor. Nadiren kollarda rastlanabiliyor. Çok uzun süre ayakta kalan hemen herkeste venöz yetmezliğine rastlanabiliyor. 

Venöz yetmezliği belirtileri nelerdir?

- Bacaklarda şişme

- Kaşınma

- Karıncalanma

- Ağrı 

- Bacağa kramp girmesi

- Ayak bileği etrafında ciltte renk değişimi ( kahverengi, kırmızı) 

- Yeni varis oluşumları

- Bacak ülseri

- Bacaklarda görülen yaraların yavaş iyileşmesi

- Bilek yakınında yara oluşması, egzama

Venöz yetmezliğinin nedenleri nelerdir?

- Damarlarda pıhtı bulunması

- Hamilelik

- Çok uzun boylu olma

- Doğum kontrol haplarının yan etkisi

- Sigara içmek

- Aşırı şişmanlık

- Kalp krizi, kalp yetmezliği

- Nadiren kanser

- Yaşlanma

- Geçirilmiş toplardamar tıkanıklığı (derin ven trombozu yada flebit)

- Tembel yaşam şekli

- Pıhtı oluşumuna genetik yatkınlık

- 4 km üzerinde gerçekleşen yüksek irtifalı uçuşlar

Venöz yetmezliği nasıl teşhis edilir? 

Doktor öncelikle fiziksel muayene yapıyor. Daha sonra sorunun kaynağını belirlemek adına MR Venografi , bilgisayarlı tomografi, damar içi ultrason, manyetik rezonans görüntüleme veya rekli ultrason yaptırmayı istenebiliyor , teşhis bu şekilde konuluyor.

Venöz yetmezliği nasıl tedavi edilir?

Venöz yetmezliği tedavisinde temel amaç kişinin yaşamını rahat sürdürecek bir şekilde şikayetlerin düzeltilmesi oluyor. Medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri bulunuyor. 

Tekrarlayıcı tromboz riski varsa yaşam boyu pıhtılaşmayı engelleyici ilaç tedavisi gerekiyor. Venöz tonusu sağlayan ve ödemi azaltan ilaçların uygulanması belirtilerde düzelme sağlamakla birlikte altta yatan nedeni düzeltmiyor. Hafif kronik venöz yetmezlik durumlarında, doktorunuz kompresyon bandaj önerebiliyor. 

Kompresyon çorabı ve elastik bandajlarla venin sıkıştırılması ve kanın geri kaçmasını önlemek için yapılıyor. Bu şekilde, kompresyon çorabı sıklıkla deri hassasiyetinin de düzelmesini de sağlıyor ve kötüleşmesine engel oluyor. Hayatın geri kalan döneminde her gün kompresyon çorapları giymek gerekebiliyor.

Venlerdeki basıncı azaltmak için zaman zaman bacakları kaldırarak ve uzun süre hareketsiz ayakta kalmayarak bacak şişmesi önlenebiliyor.

Uzun süre ayakta kalmak zorunda olduğunuzda bacak kaslarınızı ara sıra  Aynı zamanda ideal vücut kilosunu korumak kronik venöz yetmezlik belirtilerinin düzelmesini sağlayabiliyor.

Daha ciddi kronik venöz yetmezlik hastalarında cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor.Kronik venöz yetmezlik olan insanların yüzde 10 dan daha azında problemleri çözmek için cerrahiye gerek duyuluyor. 

Venöz yetmezliği için hangi bölüme gidilir?

Venöz yetmezliği için Kalp Damar Cerrahisi bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları