Hipermetrop (yakını görememe) belirtileri nelerdir? Hipermetrop teşhisi ve tedavisi
Hipermetropun belirtileri nelerdir? Hipermetrop neden kaynaklanır? Hipermetrop teşhisi nasıl konulur? Hipermetrop nasıl tedavi edilir? Hipermetrop tedavi edilmezse ne olur?

Hipermetrop erken teşhis edilip edilmezse özellikle çocuklarda şaşılığa neden olabiliyor..

Hipermetrop halk arasında bilinen adıyla yakını görememe hastalığı, mercekte kırılan ışınların görme merkezinin arkasına düşmesi ile meydana geliyor. Kırılan ışınlar gözün arka kısmında odaklandığı için bulanık görmeye sebebiyet veriyor.

Hipermetropta insanlar uzaktaki nesneleri rahatlıkla görürken 1-2 metre mesafede bulunan nesneleri bulanık görmeye başlıyor.  Hafif hipermetropi; 0 ile +2.00 derece arasında, orta hipermetropi; +2.25 ile +5.00 derece arasında, yüksek hipermetropi ise +5.25 ‘ten yüksek oluyor.

Genellikle 40'lı yaşlardan sonra ortaya çıkan hipermetropta yapısal ve akomodatif olmak üzere iki tür bulunuyor.  Yapısal hipermetrop, gözün ön-arka uzunluğuna bağlı olarak gözün kırıcı ortam yapısıyla ortaya çıkıyor. Göz normal uzunlukta olmakla birlikte kornea ve merceğin eğrilik yarıçapında azalma sebebiyle meydana geliyor.

Akomodatif hipermetropise gözlerin yakını yeterince görememesinden dolayı aşırı uyum sağlaması olarak ifade ediliyor. Göz merceği kırıcılık gücünü değiştiriyor ve net görüş elde etmeye çalışıyor. Göz bebeğinin küçülmesi ve çocuklarda gözlerin içe dönmesi görülebiliyor.

Hipermetropun belirtileri nelerdir?

- Göz ve baş ağrısı

- Yakını görememe

- Yakındaki objelere bakarken gözleri şaşı yapma

- Kolay dikkat dağılması

- Yakındaki objeleri bulanık görme

- Göz yorulması

- Okuma, çizme, yazma gibi uğraşlar sonrasında gözlerde batma

- Göz yanması

- Yakından televizyon izleme

Hipermetrop neden kaynaklanır? Hipermetrop nedenleri nelerdir?

- Yaşın ilerlemesi

- Genetik faktörler

- Gebelik sırasında sigara tüketimi

- Düşük doğum ağırlığı ve prematürite

Hipermetrop teşhisi nasıl konulur?

Yakını görememekten şikayet edenlerin bir göz doktoruna muayene olması gerekiyor. Görme keskinliği ölçümü ile göz testi, damlalı muayeneyle gizli hipermetrop teşhis ediliyor.

Hipermetrop nasıl tedavi edilir?

Hipermetrop tedavisi gözlük, lens kullanımı ve lazer tedavi olmak üzere üç şekilde yapılıyor. Gözlük kullanımı hem pratik ve hesaplı  olduğu için hipermetrop tedavisinde en çok kullanılan yöntem oluyor. Gözlükler özellikle düşük numaralı kusurların düzeltilmesinde öneriliyor. Numara arttıkça kalınlığı artıyor.

Kontak lensler düzgün kullanıldığında gözlükten daha iyi sonuç verebiliyor.Hafif hipermetroplar tedaviye ihtiyaç duymadan konveks mercekli bir gözlük veya kontak lens ile düzeltiliyo ancak görme kusuru tam olarak ortadan kalkmıyor. 

Lazer tedavi ise başarı oranı yüksek tedavi yöntemi olarak gösteriliyor. Ancak lazer tedavisinin yapılabilmesi için bazı şartlar aranıyor. Bu şartlar;

- Hastanın 18 yaşından büyük olması

- Gözde başka rahatsızlıkları bulunmaması

- Son 1 senede göz numaraları değişmemiş veya çok az değişmiş olması

- Diyabet, romatizma gibi hastalıklara sahip olmamak

- Gebelik durumunun olmaması

- Hipermetrop numarasının 4'ten düşük , 6’dan fazla olmaması

Hipermetrop tedavi edilmezse ne olur?

Hipermetrop erken teşhis edilip tedavi edilmezse özellikle çocuklarda göz tembelliği, öğrenme güçlüğü veya şaşılığa neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklar mutlaka 2 yaşına kadar göz muayenesi olması gerekiyor. Hipermetrop kimi zaman  göz tansiyonu krizine de yol açabiliyor.

Hipermetrop için hangi doktora gidilir?

Hipermetrop için göz hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları