Hashimoto tiroiditi nedir belirtileri nelerdir? Hashimoto tiroiditi teşhisi ve tedavisi
Hashimoto tiroiditinin belirtileri nelerdir? Hashimoto tiroiditi neden olur? Hashimoto tiroiditi tanısı nasıl konur? Hashimoto tiroiditi nasıl tedavi edilir? Hashimoto hastaları hamile kalabilir mi?

Hashimoto tiroiditi, kadınlarda erkeklere oranla 5-10 kat daha fazla görülüyor. .

Tiroid iltihabının bir türü olan hashimoto tiroiditi, vücudun savunma sistemindeki antikorların sağlıklı tiroid bezi hücrelerini yabancı zannedip saldırması ile ortaya çıkıyor. Bu hastalığın gelişimi uzun yıllara yayılabiliyor. 

Haşimato hastalığında vücut tiroit bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretiyor ve üretilen bu antikorlar tiroit bezine bağlanarak tiroit hücrelerini yıkıyor. Bu arada tiroit bezine birçok iltihap hücresi birikiyor. İltihap sonucunda tiroit hücreleri tahribata uğruyor ve tiroit hormonu düşmeye başlıyor. Tiroit bezinin küçülmesiyle ortaya hormon yetmezliği de ortaya çıkıyor. 

Kronik lenfositik tiroidit veya otoimmun tiroidit olarakta adlandırılan hashimoto tiroiditi, kadınlarda erkeklere oranla 5-10 kat daha fazla görülüyor. 

Hashimoto tiroiditinin belirtileri nelerdir?

- Kilo alımı 

- Yorgunluk

- Soğuğa karşı hassasiyet oluşması

- Kabızlık

- Kramplar

- Boğazda sıkışma ve nefes alamama hissi

- Bulanık görme

- Adet düzensizliği

- Seste değişiklik

- Yavaş konuşma

- Dilde büyüme

- Sinirli olma hali

- Saçlarda incelme ve kuruma

- Soluk cilt

Hashimoto tiroiditi neden olur? Hashimoto tiroiditinin nedenleri

- Genetik faktörler

- Sigara kullanımı

- Radyasyona maruz kalma

- Düşük yapanlar

- Turner sendromlu olanlar

- Guatr ve/veya anti-TPO pozifliği olanlar

- Aşırı iyot alımı

- Gebelik

- Stres

Hashimoto tiroiditi tanısı nasıl konur? Hashimoto hastalığı teşhisi

Hashimoto hastalarının çoğunluğunda bir şikayet görülmüyor. Genelde tarama amaçlı yapılan hormon tetkiklerinde hipotiroidi belirlenmesi ile kuşku duyulup araştırılıyor ve tanı koyuluyor. Ancak eğer hastalarda hipotiroidi gelişimi olursa belirtiler görülebiliyor.

Hashimoto hastalığı teşhisi kan tetkikleri, hastanın şikayetleri ve eşlik eden hastalık bulguları ile konulmuş oluyor. Hashimoto tiroiditinden şüphelenilen hastada anti-TPO antikoru, T3, T4, ve TSH hormununa bakılıyor. Hashimoto tiroiditi olguların yaklaşık % 80’i teşhis konduğunda normal T3, T4 ve TSH düzeyleri saptanmış olsa bile tiroid bezinde hormon yapımı azalmaya başlıyor.

Anti-TPO antikorlar hastaların yüzde 95’inde ve anti- Tiroglobulin antikorlar yüzde 60’ında yüksek çıkıyor.Anti- TPO antikoru yüksek olan hastaların yüzde 25-50’sinde tiroid bezi yetmezliği başlangıç durumunda olabiliyor. Yani, TSH hormonu yüksek iken, T3-T4 hormon düzeyi normal oluyor.

Hashimoto tiroiditi nasıl tedavi edilir?

Hashimoto hastalığında kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Tedavi sadece tiroid fazlalığı ya da tiroid azlığını önlemek için yapılıyor. Hastalığın ilk başlarında tiroid zehirlenmesi yada guatr büyümesi denilen durumun tedavi edilmesi gerekiyor. Hastada kilo kaybı, sık idrara çıkma, uykusuzluk, huzursuzluk ve titremeye sebep olan hipertiroidi krizleri ortaya çıkıyor ve bunların tedavisinde bu şikayetleri ortadan kaldırmak için ilaç tedavisi veriliyor.

İlerlemiş hashimoto hastalığında tiroid hormonu yetmezliği şikayetleri başlıyor ve şikayetler şişmanlama, uykuya meyilli olma, halsizlik, konsantrasyon zorluğu, unutkanlık ve soğuğa karşı hassasiyet gibi hipotiroidi şikayetleri için ilaç tedavisi öneriliyor.

Ayrıca selenyum eksikliğinin de, bu hastalarda uyarıcı etkiye sahip olduğu söyleniyor. Eğer selenyum miktarı tahlillerde eksik görülüyor ise selenyum tedavisinin bu hastalarda yararlı olduğu düşünülüyor.

Haşimato hangi hastalıkları tetikler?

- Kısırlık

- Guatr

- Düşük tehlikesi

- Graves hastalığı

- Vitiligo hastalığı

- B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlık

- Diyabet

- Addison hastalığı 

Hashimoto hastaları hamile kalabilir mi?

Hamile kalmayı düşünen kişilerde belirgin bir hipotiroidi varsa bu kişilerin yumurtlama düzenleri aksıyor ve gebe kalmakta güçlük yaşanıyor. 

Haşimato hastalığı olan kişilerin hamilelik ile ilgili planlarının tamamını uzman doktor ile beraber yapması gerekiyor. Hamilelikte ve hamilelik öncesinde uzmanlar tiroid hastalarıyla alakalı birçok tetkik yapılıyor. Sorun mevcut ise ve hastalığı olan kişilerde hamile kalmadan önce gerekli tedavi yapılmış oluyor.

Hamileliğin ilk 3 ayında kısmi bir tiroit yetmezliği olan anneler, hamilelik devam etse de bebeklerinin özellikle zihinsel fonksiyonlarının gelişiminde sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle anne adayının tiroit fonksiyonları hamile kalmadan önce ve gebelik süresince (4-6 haftada bir) takip edilmesi ve yeterli tiroit hormonu verilmesi gerekiyor.Gebelik boyunca tiroit hormonu kullanılmasının ne bebeğe ne anne adayına olumsuz bir etkisi olmadığı için tedavinin kesilmemesi gerekiyor.

Hashimoto tiroiditi olan hastaların dikkat etmesi gerekenler

- Tiroid hormon ilaçlarını aç karnına içmek

- Tiroid ilacı içilen öğünde başka bir ilaç içmemeye özen göstermek

- Gebe kalmayı düşünenlerin doktor kontrolüne ilaç alması

- İlaç her zaman alınan öğünde unutulduysa diğer öğünde içilmeli

- Selenyum açısından zengin olan fındık orkinos, yengeç ve ıstakoz gibi besinler tüketmek

Hashimoto tiroiditi için hangi bölüme gidilir?

Hashimoto tiroiditi için Endokrinoloji bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları