Güneş Alerjisi Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Güneş alerjisi nasıl tedavi edilir? Güneş alerjisinin belirtileri ve nedenleri nelerdir? Güneş alerjisinden korunmanın yolları nelerdir?

Güneş Alerjisi Neden Olur?

Güneş alerjisi, vücudun güneşe karşı tepki göstermesidir. Güneşe karşı hassas ciltlerde görülmektedir. Sıklıkla yaz aylarında görülen güneş alerjisi, dönemsel belirtiler gösterir. Alerjinin görüldüğü bölgeler güneşten korunmalıdır. Güneş alerjisi, bağışıklık sisteminin, cilt hücrelerindeki proteinleri zararlı zannederek karşı savunmaya geçmesinden dolayı meydana gelir. 

İleri boyutta alerjisi olan kişilerde, kış mevsiminde, ev ışığında bile görülebilmektedir. Güneş alerjisinde ortak belirtiler kaşıntı, kızarıklık, sıvı dolu kabarcıklardır.

Güneş Alerjisi Risk Grupları

- Başka bir deri hastalığından dolayı cildin hassaslaşıp, güneşe karşı alerjik duruma geçebilir.

- Parfüm, deodorant gibi alerjen olabilecek kullanılan maddelerden sonra güneşe çıkıldığında güneş alerjisi görülebilir.

- Ailede güneş alerjisi olan birinin bulunması

- Sklıkla 30 yaş altı kadınlarda

- Açık renk tenliler

- Bazı antibiyotiklerin kullanımından sonra güneş alerjisi riski yüksektir

Güneş Alerjisi Çeşitleri

Aktinik Prurigo; Çocuk ve gençlerde görülen bu tür güneş alerjisinde, kaşıntı ile birlikte ciltte parçalı şekilde su dolu kabarcıklar meydana gelir. Yayılabilme durumunda olan bu alerji tipinde, kabarcıklar patlayabilmektedir. Vücutta geçici özellikte olan yara izleri oluşur. Kollar, boyun, kulak, yanaklarda daha sık görülür.

Polimorföz Işık Erüpsiyonu (Güneş Zehirlenmesi); Güneş ışığına çıktıktan birkaç saat sonra belirti verir. Parçalı yama şeklinde kızarık cilt üzerinde sarıya, beyaza dönük kabarcıklar oluşur. İltihapla birlikte görülen bölgede şişme yaşanır. Genellikle eller, kol arkası, boyun, yüz bölgeleri etkilenir. Güneşten korunduğunda 4-5 gün içerisinde yok olur.

Güneş Ürtikeri; İleri yaşlarda daha çok rastlanan güneş ürtikerinde, güneş ışığına direkt maruz kalan açık bölgelerle birlikte, giysilerin olduğu bölgelerde de ortaya çıkar. Kaşıntı, kurdeşen, kabarcık gibi belirtiler görülür. Güneşten korunmaya başladıktan bir süre sonra geçer.

Kronik Aktinik Cilt İltihabı; Alerjen olan başka maddeye temas ettikten sonra, güneş ışığına maruz kalındığında ortaya çıkar. Üst göğüs, kol arkası, kafa, yüz, boyun, ellerde görülen bu tip alerjide, daha geniş deri bölgesi etkilenir. Kaşıntılı, iltihaplı, kızarık yamalı bir cilt meydana gelir. 

Güneş Alerjisinden Korunmanın Yolları

- Güneş ışınlarının en dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında güneşe çıkmayın.

- Bol su tüketin.

- Cilde iyi gelen nemlendiriciler kullanın.

- Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş koruyucu sürün ve 3-4 saatte bir tekrarlayın.

- Güneşlenme süresini kısa tutun.

- Koyu renk giysiler giymeyin.

Güneş Alerjisi Teşhisi

Hasta öyküsü dinlendikten sonra ışık lekesi testi, ultraviyole ışık testi, kan testi uygulanır. Eğer başka bir hastalığın tetiklediğinden şüpheleniliyorsa kan ve cilt testleri istenebilir. Hastanın doktora gitmeden önce başka kullandığı ilaçlar varsa yanında götürmesi tavsiye edilir. 

Güneş Alerjisi Tedavisi

Medikal tedavinin uygulandığı güneş alerjisinde, ağızdan veya krem olarak kortikosteroid ilaçlar, ağızdan antihistaminler önerilmektedir. Hastanın alerji tipine göre doktorun önerdiği ilaç kullanılmalıdır. Enfeksiyon görüldüğünde antibiyotik de verilebilmektedir. Tedavi sürecinde ultraviyole ışık terapisi ile, zamanla ultraviyole radyasyon seviyesini arttırarak, hastanın ışığa ne kadar dayanıklı hale geldiği muayene edilir.

Güneş Alerjisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Güneş alerjisi için Dermatoloji (Cildiye) bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları