Toplumda Gül Hastalığı olarak bilinen Rozasea, yüzde kızarıklık, damar genişlemesi şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gül hastalığı genelde yüzün ortasında kızarıklıkla başlayıp, alın, çene, burun ve kenarına doğru yayılır. Bazen kızarıklıkla birlikte iltihaplı kabarcıklar da ortaya çıkmaktadır.
Stresle ortaya çıkabilen Gül hastalığı, özellikle açık tenli, sarışın insanlarda daha çok görülmektedir. Gül hastalığı, erkeklere göre kadınlarda daha sık görülür. Ancak erkeklerde görüldüğünde hastalık daha ağır geçirilir. Gül hastalığı bulaşıcı değildir.
Gül Hastalığı Belirtileri
- İltihaplı sivilce
- İltihapsız kabarcıklar
- Yüz bölgesinde kızarma
- Yüzde kaşıntı, döküntü
- Yüzde yanma hissi
Gül Hastalığı Risk Faktörleri
- Sıcak su banyosu
- Alkollü içecekler
- Parazit
- Safra yolları sorunları
- Sindirim sistemi hastalıkları
- Genetik yatkınlık
- Psikolojik etkenler
- Güneş ve sıcak ortamlar
Gül Hastalığı Evreleri
1. Evre; Kalıcı kızarıklık oluşur. Kılcal damar genişlemesiyle cilt aşırı hassas duruma gelir ve yanma hissi oluşur.
2. Evre; İç iltihaplı ya da iltihapsız kabarcıklarla kızarıklık belirgin bir hal alır. Bu süreç haftalarca sürebilir ve göz bölgesine etki edebilir.
3. Evre; Ağrılı ve yansılı bir nodül oluşumu olur. Burun üzerinde yağ bezleri büyüdüğü için burunda da şekil olarak büyüme görülür.
Gül Hastalığı Tanısı ve Tedavisi
Gül hastalığında doktor muayenesinde, gözlem ve hasta öyküsüyle teşhis yapılabilmektedir. Ancak hastalıklı deriden histopatolojik doku incelemesi en doğru şekilde tanı koymaya yardımcı olur. Gül hastalığı tedavisinde, hekimin önereceği deriyi rahatlatacak ve etkilerini ortadan kaldıracak kremler, merhemler, oral antibiyotikler kullanılır.
Gül Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Gül hastalığı belirtileri görüldüğünde Dermatoloji (Cildiye) bölümünden randevu alınmalıdır.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları