Epilepsi (Sara) Hastalığı Nöbetinde Ne Yapılmalı? Epilepsi Belirtileri
Epilepsi (Sara) hastalığı nedir? Epilepsi neden olur? Epilepsi krizinde hastaya nasıl yardım edilmeli? Epilepsi tedavi yöntemleri neler?

Epilepsi (Sara) Hastalığı Nedir?

Halk arasında Sara denilen Epilepsi hastalığı, beyin hücrelerindeki geçici olarak anormal elektrik yayılması neticesinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Epilepsi hastalığı kroniktir. Çocuklarda en sık görülen nörolojik hastalıktır. Epilepsi hastaları, krizler dışında diğer insanlar gibi sağlıklıdır.


Epilepsi Krizinin Nedenleri

Epilepsi hastalarının yarısından fazlasında bir neden saptanmamıştır. Ancak geriye kalan kısımdaki hastaların nedenleri şu şekildedir;

- Aşırı stres

- Kazalar

- Doğum travmaları

- Beyin tümörleri

- Uykusuzluk

- Uzun süre parlak ışıklara maruz kalmak

- Alkolizm

- Sinir sistemi enfeksiyonu

- Serebrovasküler hastalıklar


Epilepsi Krizinin Belirtileri

- Bilinç kaybıyla yere yığılma

- Vücutta morarma

- Adale kasılmaları

- Kontrolsüz hareketler

- Şiddetli bağırma

- Sesli nefes alma

- Tükürük salgılama, bazen idrarını kaçırma

- Kriz sonrası sersemlik hali


Epilepsi Krizinde Hafif Belirtilere Dikkat

Epilepsi krizi hafif belirtilerle de kendisi gösterebilir. Bu tarz bir nöbette hasta, bir noktaya odaklanarak dalgın bir şekilde bakıp, istem dışı mimik ve hareketler yapar. Anlamı olmayan bir konuşma içerisinde, aynı hareketleri tekrarlayabilir ve şuurunu kaybedip, gerçekten uzaklaşabilir.


Epilepsi Nöbetinde Yapılması Gerekenler

Epilepsi nöbeti geçiren hasta sert ve ani şekilde yere yığıldığı için yaralanmaması adına, başı kucağa alıp, hastanın güvenli pozisyona gelmesi sağlanmalıdır. Hastanın hareketlerini engellemeye çalışmayın ve yanından ayrılmayın. Etrafında yaralanabileceği nesnelerden uzak tutun.  Hastanın dili geriye kaçmaması adına, başını yana çevirip,  nefes almasını kolaylaştırın.


Epilepsi Tedavisi

Epilepsi hastalığında ilk önce ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi hastalığı ortadan kaldırmaz ancak nöbetlerin önlenmesini sağlar. Epilepsi krizleri, düzenli ilaç tedavisi ile kontrol altına alınır. İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda, cerrahi tedavi uygulanmasının yanı sıra beyine pil uygulaması da yapılmaktadır.


Epilepsi Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Epilepsi belirtileri görüldüğünde Nöroloji bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları