Dış gebelik (tubal gebelik) nedir belirtileri nelerdir? İşte teşhisi ve tedavisi!
Dış gebelik neden olur? Dış gebelik tekrarlar mı? Dış gebelik tedavisi nasıl olur?

İç kanama erken teşhis edilmezse ölüme yol açabiliyor..

Dış gebelik diğer bilinen adlarıyla ektopik gebelik ya da tubal gebelik,  döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir alana yerleşmesi olarak tanımlanıyor.  

 Dış gebeliğin normal gebeliğe dönüşmesi mümkün olmuyor.Dış gebelik teşhisi geç konulursa ve dış gebelik bulunduğu yerden yırtılma olursa, karın içi kanama meydana geliyor, ölüme bile yol açabiliyor. 

Dış gebelik neden olur? 

- Pelvik inflamatuar hastalık (PID): Genellikle cinsel yolla bulaşıyor ve üst üreme yolunda oluşuyor. Bu enfeksiyondan dolayı dış gebelik yaşanabiliyor.

- Doğum kontrol hapları

- Tüp bebek tedavisi

- Sigara kullanımı

- 35 yaşından sonra çocuk sahibi olmak

- Daha önce dış gebelik geçirmek

- Genetik anormallikler

- Daha önceki bir rahim ameliyatından kalma yaralar

- Spiral kullanırken hamile kalmak

- Yumartalık kistleri ve miyomları olanlar

Dış gebelik belirtileri nelerdir?

İlk belirtileri normal gebelik gibi olduğu için gebeliğin normal gebelik mi , dış gebelik mi olduğu hemen belirlenemiyor. Belirtiler kişiden kişiye değişiklikte gösterebiliyor.

- Ani gelişen şiddetli karın ağrısı 

- İshal ve kusma

- Vajinada kanama meydana gelmesi

- Omuz ve baş ağrıları

- Halsizlik

- Baş dönemesi

- Göğüslerde şişme ve hassasiyet

Dış gebelik teşhisi nasıl konur?

Dış gebelik diğer adıyla tubal gebelikte tüp büyüyerek yırtılıyor ve iç kanamaya neden oluyor. Bu nedenle zamanında farkedilmesi ölümlerin önüne geçiyor.

Aynı zamanda üreme çağındaki karın ağrısı da dış gebelik tanısında unutulmaması gereken maddeler arasında yer alıyor.Son zamanlarda ultrasonografinin jinekoloji pratiğinde giderek yükselen  oranda kullanılması dış gebeliğin erken tanısını ve tedavisini kolaylaştırıyor. 

Ayırıcı teşhiste kadın üst genital sistemi enfeksiyonları, yumurtalık kistlerine bağlı acil durumlar ve karın içi diğer acil patolojilerin düşünülmesi gerekiyor.

Dış gebelik tedavisi nasıl olur?

Dış gebelikte çoğunlukla bebek kurtarılamıyor. Ancak fallopi tüpünün kopmadan önce farkedilmesi durumunda bir takım tedavi yöntemleri uygulanabiliyor.

İlaç tedavisi: Son yıllarda kullanılmaya başlanan ilaç tedavileriyle hastalara verilen ilaçlar tüpe yerleşmiş gebelik ürününün kanamaya sorun oluşturmadan sonlanmasını sağlıyor.

Ameliyat: Hastada iç kanama başlamışsa durum çok acil olduğu için  öncelikle kanama şokuyla müdahale başlıyor. Hastaya damar yoluyla sıvı tedavisi ve kan verilerek, acil olarak ameliyata gönderiliyor. Ameliyat açık karın ameliyatı yada  laparoskopik olarak uygulanabiliyor.

Dış gebelik tekrarlar mı?

Dış gebelik geçirenler tekrar bu durumu yaşayabiliyor. Tüplerden biri hasar görmüş olsa bile tüp bebek tedavisi ile sağlıklı bir gebelik düşünülebiliyor.

Dış gebeliğin tekrarlanma riski yüzde 10 olarak belirtiliyor.

Dış gebelik geçirenler nelere dikkat etmeli?

Dış gebelik geçirenler ameliyattan sonra taburcu ediliyor ve evde de bir süre dinlenilmesi gerekiyor. Ameliyattan 12 gün sonra hastanın dikişleri alınıyor.  Cinsel ilişki yaklaşık bir ay yasak oluyor. 

Ameliyattan sonra kişilerin enfeksiyonlardan korunması, progesteron içeren doğum kontrol hapları, ertesi gün hapları ve rahim içi araçlardan uzak durması dikkat edilmesi gereken hususlar arasında bulunuyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları