Denge Sinir İltihabı (Vestibüler Nörit) Nedir?
Tıp dilinde vestibüler nörit ya da vestibüler nörinit adı verilen denge sinir iltihabı, iç kulak bölgesinde dengeyi sağlayan organın enfeksiyonuna denmektedir.
Herhangi bir nörolojik hastalıktan kaynaklı olmadan, baş dönmesi, mide bulantısı ile kendini gösteren hastalık, hastanın tek başına yürümesine bile neden olmaktadır. Ciddi bir denge problemi yaşanır.
Kalıcı hasara sebep olmayan hastalık, başlangıç safhasında hastanın şikayetleri şiddetli görülür. Denge sinir iltihabı hastalığı, en az iki gün, en fazla altı hafta sürebilmektedir.
Denge Sinir İltihabı Neden Olur?
Nedeni henüz tam olarak saptanamayan denge sinir iltihabı hastalığının en önemli faktörü viral enfeksiyonlar olarak bilinmektedir. Yakın zamanda üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren hastalarda daha sık görülmektedir.
Denge Sinir İltihabı Belirtileri
- Şiddetli baş dönmesi
- Dengede duramamak
- Mide bulantısı
- Kusma
Denge Sinir İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?
Hastanın tıbbi öyküsü dinlendikten sonra hekim tarafından muayene edilir. Kalorik test, ENG testi, işitme testi gibi tetkikler tanı koymada yardımcı olur. Nörolojik bir sebepten olup olmadığını kesinleştirmek için MR istenebilir.
Denge Sinir İltihabı Tedavisi
Hastalığın tedavisinde öncelikli hedef, hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmaktır. Hastanın istirahat etmesi önemlidir. Kusma ve mide bulantısından dolayı yeterli beslenemeyen ve alınan ilaçları kusan hastalara serum ve damardan ilaçlar verilir. Şikayetler ortadan kalktığında, denge egzersizlerine başlanır. Hastanın yağlı, kafeinli ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekir.
Denge Sinir İltihabı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Denge sinir iltihabı hastalığı için Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilir. Ancak hastalığın beyin sinir sistemi ile ilgili olmadığını anlamak için nörolojik muayene de şarttır.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları