Çil neden olur ve nasıl tedavi edilir? Çil çıkmasını önlemenin yolları
Çil neden olur? Çil çıkmasının sebepleri nelerdir? Çil nasıl tedavi edilir? Çiller için doğal yöntemler nelerdir? Çillerden korunma yolları nelerdir?

Vücuttaki lekeler ve özellikle koyulaşan çiller kanser riski taşımasından dolayı ciddiye alınması gerekiyor..

Uzun süre güneşe maruz kalan vücut üzerinde meydana gelen lekelere çil adı veriliyor. Açık tenli, kızıl saçlı, cildi hassas kişilerde daha çok görülüyor. 

Açık kahverengi- altın sarısı küçük noktalar şeklinde ortaya çıkan çiller genellikle , yanak, burun , göğüs ve sırt bölgesinde kendini gösteriyor. Genetiksel olmanın yanında sonradan da çıkabiliyor.

Efelit tipi çiller çoğunlukla çocuklarda görülüyor ve ergenlikten sonra geçmeye başlıyor.Solar lentigo tipi çiller ise çoğunlukla yetişkin kişilerde görülüyor ve bu tip çiller tedavi edilmeden geçmiyor. 

Çil neden olur? Çil çıkmasının sebepleri nelerdir?

- Genetiklik

- Yazın aşırı güneş ışığına maruz kalmak 

- Kızıl saçlı, renkli gözlü, açık tenli olmak

- Solaryuma girmek

Çil nasıl tedavi edilir?

Çiller için öncelikle bir dermatoloğa gitmek gerekiyor. Uzman kişi çilleri inceliyor ve  bu lekelerin sağlıklı olup olmadığına bakıyor. Vücuttaki lekeler ve özellikle koyulaşan çiller kanser riski taşımasından dolayı ciddiye alınması gerekiyor. Çillerin görünümünü hafifletmek ve çilleri azaltmak için çeşitli yöntemler bulunuyor.

-Ağartan veya renk açan kremler: Hidrokinon ve kojik asit içeren ürünler, reçeteli veya reçetesiz olarak satılıyor.  Bu ürünler, düzenli olarak uygulandıklarında çilleri hafifletiyor. Ağartma ve renk açma kremleri en fazla güneşten korunma ürünleriyle birlikte kullanıldıklarında etki gösteriyor. Ancak çilleri tamamen yok etmiyor. 

- Peeling tedavisi: Çillenmeye peeling uygulamasını da yanıt veriyor. Yüzeysel peelingler, glikolik asitli ve meyve asitli peeling uygulaması çillenmede başarı sağlıyor. Peeling uygulaması yaklaşık 6 seans gibi uygulanıyor ve seans aralıkları iki haftada bir oluyor. Peeling tedavisi ile ortalama 3 ay sonra çillerden kurtulunulabiliyor. Ancak tedavi sırasında güneşten korunmak önemli oluyor.

- Lazer tedavisi: Farklı türlerde lazerler, çillerin görünümünü güvenli ve etkili bir şekilde hafifletmeye yardımcı oluyor.  Bu lazerlerin başında alexandrite lazerler ve fraksiyonel lazerler bulunuyor. Hastanın tek tek ve daha koyu çilleri var ise bunlarda alexandrite lazerler tercih ediliyor. Eğer hastada çok sayıda çil var ve açık tenli ise bunlarda fraksiyonel lazerler kullanılıyor. Lazer tedavisi sorasında da güneş koruyucu kremleri mutlaka kullanmak ve güneşten korunmak gerekiyor. 

Çiller için doğal yöntemler nelerdir?

- Limon suyunu 15 dakika yüzde bekletmek ve yıkamak

- Çil olan bölgelere salatalık koyup 20 dakika bekletmek

- Elma sirkesini buz kalıplarına koyup dondurduktan sonra bu kalıplarla her sabah cilde masaj yapmak

- Karbonat ve yoğurtta çillere iyi gelen doğal yöntemler arasında bulunuyor.

Çillerden korunma yolları nelerdir?

- Yüksek korumalı güneş kremleri kullanmak

- Denizden çıktıktan sonra kurulanmak

- Solaryumdan uzak durmak

- Geniş kenarlı şapkalar takmak yada şemsiye taşımak

- Güneşin tepede olduğu 10:00 – 16:00 saatlerinde dışarı çıkmamak

- Güneşten koruyan kıyafetler giymek

Çiller için hangi bölüme gidilir?

Çiller için Dermatoloji bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları