Bulimia hastalığı nedir belirtileri nelerdir? Bulimia hastalığı teşhisi ve tedavisi
Bulimia hastalığının nedenleri nelerdir? Bulimia hastalığının belirtileri nelerdir? Bulimia hastalığı nasıl teşhis edilir? Bulimia hastalığı nasıl tedavi edilir? Bulimia tedavi edilmezse hangi sorunlar yaşanabilir?

Bulimia hastalığı tedavi edilmezse kalp durması, diş minelerinde erime, kemik erimesi, kısırlık gibi sorunlara yol açabiliyor..

Tıp dilinde bulimia nervoza olarak bilinen bulimia hastalığı,  aşırı yemek yedikten sonra, yediklerin kusulması şeklinde ortaya çıkan yeme bozukluğu olarak tanımlanıyor. 

Tüketilen besinler çoğunlukla yüksek kalorili, kolay yenilebilen ve tatlı besinlerden oluşuyor. Bu kişiler kilolarını aşırı kontrol etmek ve yiyeceklerin kilo aldırıcı etkilerini ortadan kaldırmak için kusuyor. 

Bulimia hastalığında mide bu duruma alışıyor ve daha sonra hasta insanlar artık istemeselerde yediklerini çıkarmaya başlıyor. 

Bulimia hastalığı kimlerde görülür? Bulimia hastalığının nedenleri nelerdir?

Genellikle 15 yaş ve üzerindeki kadınlarda görülen bulimia hastalığı dış görüntüsü ön planda olan mesleklerde daha çok rastlanıyor.

- Manken

- Hostes

- Kişilik bozuklukları olanlar

- Özgüven eksikliği olanlar

- Dans edenler

- Profesyonel spor yapanlar

Bulimia hastalığının belirtileri nelerdir?

- Yediklerini kusma

- Kiloda değişiklik

- Yediklerinden suçluluk duyma

- Aşırı egzersiz

- Gizlice yemek yeme

- Hızlı ve çok yemek yeme

- Kusacak ortam bulunulmadığında sinirlenme

- Kusmaya zorlamaktsn parmakta nasır oluşması

- Ağızda kuruluk

- Sık idrara çıkma

- Aşırı susama

Bulimia hastalığı nasıl teşhis edilir? Bulimia hastalığı nasıl anlaşılır? 

Bulimia hastalığında doktorun fiziksel bir muayene yapması gerekiyor.  Bireyin yemek yeme alışkanlıkları ve vücuduyla ilgili bir olumsuz düşüncesi olup olmadığıyla ilgili hikayesi dinleniyor.

Doktor muayenede dişleri de muayene ediyor ve bu bozukluğun fiziksel belirtileri teşhis koymak için yardımcı oluyor. Bulimia belirtilerine benzeyen belirtilere sebep olabilecek diğer bozuklukların saptanabilmesi için doktor tarafından çeşitli kan testleri de istenebiliyor.

Bulimia hastalığı nasıl tedavi edilir?

Bulimia hastaları için ayakta ya da bireysel terapi şeklinde bir tedavi uygulanabiliyor.Eğer hastalık ilerlemişse terapist ile bilikte bir beslenme uzmanının tedavi sürecinde birlikte ilerliyor.

Tedaviki amaç, hastaların yemek yeme davranışlarının düzeltilmesi ve  düzenli beslenme alışkanlıklarının sağlanması oluyor. Eğer gerek duyulursa ilaç tedavisine başlanabiliyor.  Tedavi süreci birkaç aydan birkaç seneye kadar sürebiliyor. Böyle hastalara terapi dışında, özellikle aile ve çevrenin desteği de çok önem taşıyor.

Bulimia tedavi edilmezse hangi sorunlar yaşanabilir?

Bulimia hastalığı tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabiliyor. Özofaguz iltihabı, kalp durması,diş minelerinde erime, kemik erimesi, kabızlık,tansiyon düşüklüğü, kısırlık, boyun ve çenede genişlemiş bezler, kronik gastrit gibi hastalıklara neden oluyor.

Bulimia hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Bulimia hastalığı için Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Psikiyatri) bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları