Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) hastalığının en sık görülen nedeni asbest ve erionit denilen maddeleridir. Mezotelyoma hastalığı göğüs boşluğunda sıvı birikmesiyle başlangıç gösterir.

Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) Nedir?

Mezotelyoma, göğüs boşluğunda sıvı birikmesiyle başlayan, kalp, karın, akciğeri saran zarlarda görülen kötü huylu tümörler sonucunda meydana gelir. En sık akciğer zarında görülen Mezotelyoma, çoğunlukla asbest ve daha sonra erionit maddesinden kaynaklı görülmektedir. Asbest tozlarına maruz kalmak durumunda, maddenin lifli yapısından dolayı akciğerine yapışır ve bunun sonucunda hastalık meydana gelir. Genetik yatkınlık da hastalığa sebep olabilmektedir. Asbeste maruz kalan kişilerde belirtiler, yıllar sonra kendini göstermektedir.

Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde, yapısında erionit maddesinin bulunduğu ak toprak dediğimiz toprak türünün ev badana, sıva, çatı kaplama işlemlerinde kullanılması hastalık riskini arttırmaktadır. 

Mezotelyoma Belirtileri Nelerdir?

- Halsizlik

- Nefes darlığı

- Göğüs ağrısı

- Terleme

- İştahsızlık

- Kilo kaybı

- Öksürük

- Hastalığın oldu tarafta göğsün küçülmesi

- Hasta tarafta omzun düşük olması

- Karında şişlik

- Ağrılı nefes alma

Mezotelyoma Teşhisi Nasıl Yapılır?

Doktor muayenesi sonrasında, hastalığın tanısı için akciğer grafisi ve tomografi istenir. Sıvı birikmesinin görüldüğü durumlarda enjektörle sıvı örneği alınarak, biyopsi yapılır. Torakoskopi ile yapılan incelemelerde büyük başarı sağlanmaktadır. Torakoskopi ile hastanın göğüs duvarından geçilerek doğrudan görüntüleme ve geniş biyopsi alma olanağı sunulmaktadır.

Mezotelyoma Tedavisi

Mezotelyoma tedavisinde cerrahi, medikal ve ışın tedavisi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastanın durumuna göre işlem sırası belirlenerek tüm tedaviler uygulanabilmektedir.

Epitelyal, sarkomatöz ve karma olmak üzere üç tip olarak sınıflandırılan Mezotelyoma hastalığında, karma ve sarkomatöz tiplerinde ışın tedavisi ve kemoterapi yapılır. Eğer epitelyal tipte bir hastalık söz konusu ise, cerrahi tedavi şarttır.

Cerrahi tedavide yapılan ameliyatla akciğerdeki tümörlü zar dokusu ve sıçradığı başka kısımlardaki hastalıklı dokular çıkarılır. Daha sonrasında radyoterapi yani ışın tedavisi ve kemoterapi tedavi süreci başlar.

Mezotelyoma Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Akciğer hastalıkları için Göğüs Cerrahisi bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları