Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Nedir? Belirtileri Teşhisi ve Tedavisi
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı nedir? FMF hastalığı nasıl teşhis ve tedavi edilir? Ailevi Akdeniz Ateş Hastalığı genetik midir?

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Nedir?

Familial Mediterranean Fever (FMF) hastalığı toplumda bilinen adıyla ailevi akdeniz ateşi, genetik olarak geçiş özelliği olan iltihabi bir hastalıktır. Akdeniz çanağındaki bölgelerde daha sık görülmektedir. Ailevi akdeniz ateşi hastalığı, 1945'te ilk kez tanımlanmıştır. 

Kalıtsal olan hastalık, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Tedavi olduktan sonra, hastalık uyku dönemine girebilir ancak tekrarlama ihtimali hep vardır. Hastaların ömür boyu buna göre yaşaması gerekmektedir.

Ailevi akdeniz ateşi hastalığı, Türkiye, Yunanistan, İsrail, Ermenistan, İtalya, Kıbrıs gibi Akdeniz bölgesi çevresinde olan ülkelerde daha fazla ortaya çıkar. Hastalık genellikle çocukluk çağında kendini göstermektedir.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Neden Olur?

MEVF adlı gende görülen, kalıtsal hastalık, anne ya da babadan geçiş yapar. Ailesinde daha önce FMF hastası olanlar ve Akdeniz çanağı insanlarında risk daha yüksektir. 

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Eklemlerde iltihaplanmayla romatizmal hastalıklar, kadınlarda kısırlık, böbrek yetmezliği gibi sorunlara yol açan ailevi akdeniz ateşi hastalığı sürecinde, normal dışı protein amiloid A üretmeye başlayıp, vücutta çoğaldığında organlara zarar verebilmektedir.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Belirtileri

- Bileklerde şişkinlikle birlikte ağrı

- Karın ağrısı

- Ateşlenme 

- Göğüs ağrısı, batma hissi

- Kaslarda ağrı

- Kabızlık ve ishal

- Testislerde şişkinlik, gerginlik hali

- Diz altında kızarıklıklar

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Hastanın tıbbi öyküsü dinlendikten sonra klinik muayene yapılır. Kan testleri, idrar testleri ve genetik testler tanıya yardımcı olabilmek için istenebilir. Kalıtsal bir hastalık olduğu için hastanın genetik analizi yapılır.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Behçet hastalığı, gut gibi hastalıklarda kullanılan kolsişin (safran) ilacı tedavisi, FMF hastalığında da kullanılmaktadır. Hastanın ataklarını ve şikayetlerini azaltmak için kolsişin tedavisine başvurulur. Hamilelik döneminde de kullanılabilmektedir ancak bebeğin genetik analizi de yapılmalıdır. Hekimin uygun gördüğü iltihabı önleyici ilaçlar da alınabilir.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hastalığın belirtileri görüldüğünde gidilen hastanede varsa Romatoloji, yoksa Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilir. Çocuklarda görülen şikayetlerde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne başvurulmalıdır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları