El Titremesi Neden Olur? El Titremesini Azaltacak İpuçları ve Tedavi Yöntemi
El titremesinin altında hangi tür hastalıklar yatar? El titremesinin nedenleri nelerdir? El titremesi için hangi bölümden randevu alınır?

El Titremesi Neden Olur?

El titremesi, çoğunlukla yaşlılık döneminde görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Kasların anlık kasılmalarından dolayı meydana gelen hareketlerde bozulma olmaktadır. El titremesi görüldüğünde ilk akla gelen parkinson hastalığıdır ancak her zaman bu hastalığın belirtisi değildir. 

Ellerde titreme durumu ruhsal veya bedensel rahatsızlardan dolayı oluşabilmektedir. El titremesi başka bir hastalıktan kaynaklı olabilir ya da ruhsal ve zihinsel etkenlere bağlı geçici olarak görüşebilir. Titremenin şiddetli hale gelmesi ile hemen doktora başvurulmalıdır.

El Titremesinin Nedenleri

- Kişinin sosyal hayatında fazla endişelendiği, korkudan kaynaklı psikolojik olarak meydana gelebilir. Topluluk önünde konuşma sırasında görülen el titremesi buna örnektir.

- Aşırı yorgun olunduğunda ellerin titremesi normaldir. İstirahat ettikten sonra ellerde titreme ortadan kalkar.

- İstirahat halindeyken dahi meydana gelen, genellikle farkedilmeyen el titremesi olabilir. Kasların hemen cevap verebilmek için bir miktar gergin olmasından kaynaklıdır. 

- Psikolojik korkulardan kaynaklı, her hangi bir şeyi görünce, duyunca başlayan titreme hali.

- Uzun süre bir şey yememekten dolayı açlığa bağlı görülebilir.

- Stres halinde titreme olabilir.

- Diyabet hastalarında el titremesi bir belirtidir. Düşük kan şekerinden dolayı titreme görülebilir.

- Başka hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisi olarak titreme olabilir.

- Genetik geçişli olarak el titremesi görülür. ( Esansiyel Tremor)

- Aşırı kafein, alkol tüketimine bağlı oluşabilir.

- Nörolojik durumlardan dolayı görülebilir. Parkinson gibi hastalıklardan kaynaklı meydana gelebilmektedir. İnce işçiliği olan aktiviteler sırasında aşırı odaklanmadan dolayı, ellerde titreme olabilir. Ancak yine de doktora başvurmak gerekmektedir.

El Titremesi Tedavisi

Başka bir hastalıkta kullanılan ilacın yan etkisinden dolayı meydana gelmişsse, ilacın dozajında düzenleme yapılır. Esansiyel tremor denilen ailesel geçişli bir titreme varsa, ilaçlı tedaviye başlanır. Psikolojik nedenlerden dolayı meydana gelen titremelerde, psikiyatri bölümünden destek alınmalıdır. Ellerde titreme bir hastalığın neticesinde ortaya çıkmışsa, neden olan hastalığa göre tedavi uygulanır. İleri boyutta olan vakalarda, hastanının günlük yaşamı konforu düşüyorsa ameliyat tercih edilebilir. El titremesini yok etmek için beyin ameliyatı yapılır.

El Titremesini Önlemek İçin İpuçları

- Kolunuza ağır saat, takı gibi aksesuarlarla titremeyi hafifletebilirsiniz.

- Yemek yerken ağır kaşıklar kullanarak titremenin şiddetini hafifletebilirsiniz.

- Fincan, bardak gibi nesneleri tutarken titremeden dolayı güçlük yaşıyorsanız, termos bardaklar kullanabilirsiniz. Bardakların ağır olması işe yarayabilir.

- Aşırı kafeinli içecekler ve alkol tüketiminden uzak durun.

- Düzenli uyku uyuyun ve yeteri kadar dinlenin.

- El ve bileği güçlendirecek dumbell, lastik topu, egzersiz halkaları, stres topu gibi malzemelerle sıkma egzersizi yapmak faydalıdır.

El Titremesi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Ellerde titreme şikayeti için Nöroloji bölümünden randevu alınmalıdır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları