Ağız Kanseri Nedir?
Ağız kanseri, ağız bölgesi ve boğazın hemen arkasındaki boşlukta kanser hücrelerinin oluşumundan meydana gelir. Yanak içi, ağız, dudak, damak yani ağız boşluğu bölgesi ve boğaz arkasındaki orofarenk denilen bölgede meydana gelir.
Kadınlara oranla erkeklerde iki kat fazla görülen ağız kanseri, genellikle 45 üstünde görülmektedir. Bazı vakalarda ağır belirtiler görülürken, bazı vakalarda hiç belirti yaşanmamaktadır.
Her kanserde olduğu gibi ağız kanserinde de erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Hastalık tedavi eilmeğinde ağız ve yüzde işlevler kaybolur. Biçim bozukluğu, şiddetli ağrı ile birlikte ölüme kadar varan bir durum ortaya çıkar.
Ağız Kanseri Neden Olur?
Ağız ve orofarenks bölgesindeki hücrelerin normalün üstünde, kontrol dışı şekilde bölünmesinden meydana gelir. Genetik yatkınlık, sigara ve alkol hastalığı tetikleyen nedenlerdendir. Özellikle alkolle birlikte sigara kullanımında, sigaranın kanserojen etkisi arttığından daha tehlikeli hale gelmektedir. Sigara ve alkol tüketimi ağız kanseri riskini 15 kat arttırmaktadır.
Ağız Kanseri Belirtileri
Ağız içinde ortaya çıkan lezyonlar dikkate alınmalıdır. Başlangıç safhasında yalnızca bu belirtilerin görüldüğü hastalarda, ağrı hissi ilerleyen süreçte kendini gösterir.
- Ağız içinde geçmeyen şişlik, yara, çatlaklar
- Ağızda ağrı hissi
- Diş etinde beyaz ya da kırmızı oluşumlar
- Ağız ya da boğazda yara ve kanama
- Yemekleri çiğnerken, yutarken zorluk yaşamak
- Çene ve dilde hareket kısıtlılığı
- Lökoplaki denilen ağız içinde geçmeyen beyaz, kırmızı lekeler
- Boğuk ses
Ağız Kanserinden Korunmanın Yolları
- Rutin diş muayenesi olunmalı.
- Sigara ve alkolden uzak durulmalı.
- Ağızda yara yapacak, diş ve protezleri ihmal etmemeli.
- Ağız içi bakımına özen gösterin.
Ağız Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Ağız muayenesinden sonra, hekim hastalık şüphesi görürse, biyopsi yapılarak alınan örnek incelenir. Kanserin hangi aşamada olduğunu saptamak, kanserin etkili olduğu alanı görmek için MR ya da tomografi istenebilir.
Ağız Kanseri Tedavisi
Ameliyatla kanseri dokulardan temizleme yapılır. Sonrasında kemoterapi ve radyoterapi denilen ışın tedavisi ile süreç devam eder. Tedavide başarı oranı yüksek olan ağız kanserinde, daha sonra onarım amaçlı rekonstrüktif cerrahi ameliyatı yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası ağzın yapısı ve dış görünümdeki değişimden dolayı psikolojik destek, konuşma terapisi önerilmektedir.
Ağız Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Hastalığın belirtileri görüldüğünde Kulak Burun Boğaz ya da Ağız ve Diş Sağlığı bölümüne gidilerek muayene olunmalıdır. Hekim tarafından gerek görüldüğünde Genel Cerrahi bölümüne yönlendirme yapılır.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları