Yüz Felci Ne Kadar Sürer? Yüz Felcinin Nedenleri ve Belirtileri
Yüz felci ne kadar sürede oluşur? Yüz felcinin nedenleri ve belirtileri nelerdir? Yüz felci nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Yüz Felci Nedir?

Yüz felci, yüzün genelikle tek taraflı veya çift taraflı olarak yüz sinirinin zarar görmesiyle meydana gelen hareketsizliktir. Yüz felci sıklıkla tek taraflı olarak görülmektedir.

Yüz felcinin yaşandığı tarafta dudaklar, ağız, göz, kaş, yanak tamamıyla hareket edemez hale gelir. Beyin bölgesinden gelerek, kulağın arkasına uzanan kafa sinirlerinden biri olan yüz siniri yani fasial sinir hasara uğradığında yüz felci yaşanmaktadır.

Binde iki kişide görülen hastalık, kadın ve erkeklerde eşit derecede rastlanmaktadır. Aniden hızlı bir şekilde gelişen yüz felci, bir kaç gün içerisinde hareket kaybının iyice belirginleşmesiyle netleşir. Dudaklarda karıncalanma, gözlerde yanma şeklinde başlayabilir.

Yüz Felci Neden Olur?

- Vücut direncinin azalması

- Aşırı soğuk, rüzgarlı havaya maruz kalmak

- Klimaya direkt maruz kalmak

- Yüz bölgesinde yaşanan travmalar

- Kulak çevresi ameliyatında fasial sinirin zarar görmesi

- Diyabet hastalarında risk 4 kat fazladır.

- Vitamin eksikliği

- Sinir iltihaplanması

- Yüksek tansiyon

- Yüz sinirine yakın bölgelerde tümör

Yüz Felcinin Belirtileri Nelerdir?

- Felçli taraftaki kulağın arkasında ağrı hissi

- Sese karşı aşırı hassasiyet

- Ağzın aşağı kayması

- Gözlerde yanma

- Yeme-içme esnasında güçlük

- Konuşmada güçlük

- Göz kırpamamak

- Ağızda hoşa gitmeyen bir tat

Yüz Felci Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın tıbbi öyküsü dinlenir. Klinik bulgulara bakarak tanı konulabilir. Eğer yüz felcine neden olan başka bir hastalıktan şüphe duyuluyorsa testler ya da görüntüleme yöntemleri istenebilir.

Yüz Felci Ne Kadar Sürer?

Hafif yaşanan felçlerde 1 hafta içerisinde iyileşme görüşebilmektedir. Ancak daha ağır vakalarda birkaç ayı bulabilmektedir.

Yüz Felci Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle hastanın yüz kaslarını çalıştırmak için egzersizler, masajlar tavsiye edilmektedir. Bu süreçte hastanın kendisini soğuklardan, darbelerden koruması gerekmektedir. Gözlerde kuruluğuna karşı hastanın durumuna bakılarak aşırı suni gözyaşı damlası, antibiyotik, steroid veya antiviral ilaçlar önerilmektedir. Eğer 20-25 gün sonra hastanın tedavisinde bir değişik yoksa, EMG testi ile yüz sinirinin işlevleri ölçülür. Gerekli görülürse cerrahi tedavi uygulanır. 

Yüz Felci İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Yüz felci yaşandığında Nöroloji bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları