Yarık dudak (tavşan dudak) hastalığı nedir neden olur? Yarık dudak hastalığı tedavisi
Yarık dudak hastalığı neden olur? Gebelik sırasında yarık dudak anlaşılır mı? Dudak yarığının tipleri nelerdir? Yarık dudak tedavisi nasıl olur?

Gebelikte dudak damak yarıklarının ancak yüzde 25-30 kadarı fark edilebiliyor..

Halk arasında tavşan dudak olarak bilinen yarık dudak hastalığı, bebeğin anne karnındaki gelişimi esnasında 8-12. haftalarda çeşitli nedenlerden dolayı bebeğin yüz bölgesinde meydana geliyor. 

Ortalama olarak 1/1000 doğumda görülen tavşan dudak hastalığının ortaya çıkış nedenleri gelme çok ayrıntılı bir şekilde inceleniyor ve meydana gelmesinde hem genetik faktörlerin, hem de çevresel faktörlerin neden olduğu da görülüyor. 

Yarık dudak hastalığı neden olur? Yarık dudak hastalığının nedenleri

- Aile içinde yarık dudak hastalığı olması

- Akraba evlilikleri

- Gebelikte geçirilen viral enfeksiyonlar

- Bazı vitamin eksiklikleri

- Gebelikte annenin sigara veya alkol kullanımı

- Gebelikte stres

- Gebelikte merdivenden düşme gibi travmalar

- Annenin hamilelik döneminde yetersiz beslenmesİ

- Annenin hamilelik döneminde radyasyona maruz kalması

Gebelik sırasında yarık dudak anlaşılır mı?

Dudaktaki yarık çok küçük ise ve bebeğin duruşundan dolayı bebeğin yüzü anne karnında iyi gözlenmemiş ise her zaman tespit edilmeyebiliyor. Bebekteki birçok anormallik ultrasonografi tetkiki yapılarak anlaşılabiliyor iken dudak damak yarıklarının ancak yüzde 25-30 kadarı fark edilebiliyor.

Günümüzde detaylı ultrasonla dudak damak yarığı tespiti de yapılmaya çalışılıyor. Anne karnında dudak damak yarığı tanısı konmuş olması gebeliğin seyrini ve takibini değiştirmiyor.

Dudak yarığının tipleri

Aşağıdaki yarıklar genel olarak aileler tarafından bilinmesi gereken yarık dudak ve damak sınıflaması olup Plastik Cerrahlar daha anatomik bir sınıflama kullanıyor. 

Yarık dudak anomalisi üst dudakta meydana geliyor.

Tek taraflı tam olmayan dudak yarığı

Tek taraflı tam dudak yarığı

İki taraflı tam olmayan dudak yarığı

Bir taraflı tam bir taraflı tam olmayan dudak yarığı

İki taraflı tam dudak yarığı

Orta hat dudak yarıkları (nadiren görülüyor)

Yarık dudak tedavisi nasıl olur?

Yarık dudak tedavisinde amaç yüz hatlarının normale dönmesi oluyor. Dudak herkes için hem kozmetik hem de fonksiyonel bir organ olduğı için operasyonda amaç kozmetiği ve fonksiyona yönelik yapılıyor.

Yarık dudak vakalarında genelde burun deformitesi de görülebiliyor. Bu nedenle operasyonda dudak kasları ile birlikte dudak mukoza ve derisinin de simetrik bir şekilde oluşturulması gerekiyor. Burun deliklerinin simetrisi, yeterli burun ucu projeksiyonu, burun kanatları operasyonda göz önüne alınıyor.

Hastalar, daha çok ameliyat günü ve gecesi hastanede yatırılıyor ve ertesi sabah evlerine gönderiliyor. Bebeklerin beslenmesi, ameliyat gününden itibaren olmak üzere kaşıkla oturur pozisyonda besleniyor. Kesi hatlarının burun akıntıları ve mamalarla kirlenmemesine dikkat ediliyor. 

Bu nedenden dolayı, kesiye hergün antibiyotikli pomatlar ile pansuman yapılıyor. Yara hatlarının kuru tutulması oldukça önem taşıyor. Ameliyatın ardından 5. İle 7. günlerde bütün sütürler alınıyor.

Yarık dudak ve yarık damak için hangi doktora gidilir?

Yarık dudak ve yarık damak için Plastik Cerrahi bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları