Vitiligo Hastalığı Nedir Bulaşıcı Mıdır? Vitiligonun Belirtileri ve Tedavisi
Vitiligo hastalığı nasıl teşhis edilir? Vitiligo belirtileri ve nedenleri neler? Vitiligo hastalığında ne tür tedavi yöntemleri uygulanıyor?

Vitiligo Nedir?

Vitiligo, cilde rengini veren melanosit hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Vitiligo hastalığında deride pigmen kaybından dolayı kısmi, alacalı beyazlık yama şeklinde lekeler oluşur.

Bağışıklık sisteminde fonksiyonların bozulmasıyla, hücrelerin zarar görmesinden dolayı meydana gelir. Her yaşta görülebilen vitiligo hastalığında vakaların büyük bir kısmına 10-30 yaş aralığında rastlanmaktadır. Vitiligo en çok ağız çevresi, el üstü, kasıklar, yüz, kol altı gibi kısımlarda görülmektedir.

Bulaşıcı bir hastalık olmayan vitiligo hastalığının seyri her hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Vitiligo, lokalize, generalize, universal ve karma olmak üzere dört grupta incelenir. 

Lokalize vitiliigo; vücutta vitiligo plaklarının oluşumu, 

Generalize Vitiligo; Ellerde ve yüzde görülen beyaz yaygın lekeler, 

Universel Vitiligo; Vücudun tamamına yakının görülen pigmen eksikliği, 

Karma Vitiligo; Diğer türdeki belirtilerin tamamının bir araya gelmesidir.


Vitiligo Belirtileri Neler?

Vitiligo olmadan önce belirti veren bir hastalık dedildir. Ancak başlangıç safhasındaki hastalıkta, deride keskin sınırları olan yuvarlağa yakın formda, dağınık şekilde renk yitimleri olur. 


Vitiligo Neden Olur?

Ailede vitiligo olan bir kişide hastalık çıkma olasılığı yüksektir. Kansızlık, şeker hastalığı, sedef, tiroid hastalıkları gibi bağışıklık sistemi hastalıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları vitiligoyu harekete geçirebilir. 


Vitiligo Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Vitiligoda, Cilt Uzmanı hekim tarafından muayene sırasında lekeleri daha görünür hale getiren Wood Lambası ışığı altında inceleme yapılarak tanı konulur.


Vitiligo Tedavi Yöntemleri

Medikal Tedavi; Doktor tarafından tabletler ve kortizonlu kremler önerilir. Erken tedavide etkili olabilir. 

Sistemik Kortizon Tedavisi; Bu yöntemde tüm vucudu etkileyen kortizonun yan etkileri fazla olabilir.

Işın Tedavisi; Fototerapi denilen bu tedavi yönteminde ışın yöntemi uygulanır.

Lazer Tedavisi; Excimer lazer denilen UVB ve PUVA tedavileri, hastalığın ilerleme sürecinde olmadığı dönemde uygulanmaktadır. Vitiligo olan bölgeye lazer yapılır.


Vitiligo İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Vitiligo için Dermatoloji (Cildiye) bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları