Uyku apnesi nedir belirtileri nelerdir? Uyku apnesi teşhisi ve tedavisi
Uyku apnesinin belirtileri nelerdir? Uyku apnesi hangi hastalıklara yol açar? Uyku apnesi nasıl teşhis edilir? Uyku apnesi tedavisi nasıl olmalıdır?

Gün içinde sürekli uyukluyorsanız ve kendinizi yorgun hissediyorsanız sizde de uyku apnesi sorunu olabilir..

Obstrüktif uyku-apne sendromu olarakta adlandırılan uyku apnesi, uyku sırasında kişinin solunumunun durduğu ve başladığı bir uyku bozukluğu olarak karşımıza çıkıyor. Her 100 kişiden 5'inde uyku apnesi sorunu bulunuyor.

Uyku apnesi kişinin yaşamını olumsuz etkileyebiliyor. Bu hastalığı olanlar gün içinde koltukta, televizyon izlerken, işyerinde ve hatta direksiyon başında bile uyuklayabiliyor. Aynı zamanda kişi kendini sürekli yorgun hissediyor. 

Uykuda nefesin kısmi kesilmesi horlamaya tamamen kesilmesi apneye sebeb oluyor. Yorgun olan, alkol ve sigara içen insanlar horlayabiliyor ve bu durum normal olarak kabul ediliyor. Fakat horlamaya uyku apnesi de eşlik ediyorsa ciddi bir hastalık haline geliyor ve tedavi edilmesi gerekiyor.

Uyku apnesi kaç yaşında başlar?

Uyku apnesine tüm yaş gruplarında rastlanabiliyor.Ancak en çok  40 ile 65 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Hem kadın hem erkekte görülüyor. Ancak yapılan çalışmalarda erkeklerin yüzde 4’ünde, kadınların yüzde 2’sinde uyku apnesi görüldüğünü gösteriyor.

Uyku apnesinin belirtileri nelerdir?

- Horlama

- Ağızda kuruluk

- Gece terlemeleri

- Sabah yorgun kalkma

- Gece sık sık idrara çıkma

- Dikkat eksikliği

- Gündüz sürekli uyuma isteği

- Uykudan çarpıntıyla uyanma

- Kilo vermede zorluk

- Uykuda diş gıcırdatma

 -Tanıklı solunum durması

- Reflü

- Gergin ve sinirlilik hali

- Libido düşüklüğü

- Bacaklarda huzursuzluk

- Sabah baş ağrısı

- Düzensiz kalp atışları

Uyku apnesi hangi hastalıklara yol açar?

Uyku apnesi erken teşhis edilip tedavi edilmezse bir çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanıyor: 

- İnme

- Yüksek tansiyon

- Kronik yorgunluk

- Kalp krizi

- Göz tansiyonu

- Diyabet

- Hafıza problemleri

- Solunum yetmezliği

Uyku apnesi neden kaynaklanır? Uyku apnesinin nedenleri

- Aşırı kilolu olmak

- Sigara kullanmak

- Sırtüstü yatmak

- Kronik sinüzit

- Endokrin bozukluklar

- Kalp ve böbrek yetmezliği yaşayanlar

- Down sendromlular

- Erken doğmuş olan bebekler

- Polikistik over sendromu olan kadınlar

Uyku apnesi nasıl teşhis edilir?

Uyku apnesi teşhisi için doktor önce fizikzel muayene edip bademciklere , boyun çevresine , ağız ve dil yapısına bakıyor. Daha sonra uyku apnei testi yani Polisomnografi yapılıyor. Evde de yapılabilen bu test ile uyku sırasında solunum ve diğer vücut fonksiyonları gece izleniyor.

Yapılan uyku testi neticesinde gece uykudaki solunum bozukluk skorları kabul edilebilir değerin üstünde olan hastalara uyku apnesi teşhisi konuyor.

Uyku apnesi tedavisi nasıl olmalıdır?

Uyku apnesi tedavisi kişiye göre değişiklik gösteriyor. Öncelikle obezite sorunu olanlara kilo vermesi öneriliyor. Üst solunum yollarında darlıklar var ise bir Kulak Burun Boğaz cerrahına yönlendiriliyor. 

Uyku apnesi için ilk tedavi sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) tedavisi oluyor. Bu tedavi uyurken burun veya ağız üzerinde bir maske takılarak uygulanıyor. Maskeyle burunda sürekli bir hava akışı sağlanmış oluyor. Birçok kişi uykuda maske kullanmaya karşı olsa da uyku apnesi tedavisinde en etkili yöntem olduğu biliniyor.

Hafif veya orta derecedeki uyku apneli hastalar içinse mandibular yeniden konumlandırma cihazı öneriliyor.Bu cihazla, dilin arkasındaki alanı genişletiliyor ve  uykudayken çene ileri bir konumda tutuluyor. Bu şekilde üst havayolunu açık kalıyor ve horlama önleniyor.

Uyku apnesi nasıl önlenir?

- Sigara kullanmamak

- Fazla kilolardan kurtulmak

- Alkolü bırakmak

- Sırtüstü yatma alışkanlığını değiştirmek

- Uyku haplarınların kaçınmak

- Burun tıkanıklığını tedavi ettirmek

Uyku apnesi için hangi bölüme gidilir?

Uyku apnesi için Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları