Tükürük bezi kanseri nedir neden oluşur? Tükürük bezi kanseri belirtileri ve tedavisi
Tükürük bezi kanserinin belirtileri nelerdir? Tükürük bezi kanserinin nedenleri nelerdir? Tükürük bezi kanseri evreleri nelerdir? Tükürük bezi kanseri teşhisi nasıl konulur? Tükürük bezi kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Tükürük bezi tümörleri çoğunlukla 20-60 yaşlarında görülüyor...

Tükürük bezi kanseri tükürük bezlerinde başlayan ender bir kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Tükürük bezi tümörlerinin çoğu parotis bezinde, daha az sıklıkta çene altı, dil altı ve küçük tükürük bezlerinden kaynaklanan tümörler oluyor.

Tükürük bezi kanseri birçok kanser hücresinin türemesine de sebep olabilir. Çünkü insan vücudunda üç ana noktada yayılım gösteriyor. Bu üç noktada ki tükürük bezlerinin kanser hücresi taşıyor olması diğer organlarda kanser üretme ihtimalini artırıyor.

Tükürük bezi tümörleri çoğunlukla 20-60 yaşlarında görülüyor.  Parotis bezi tümörlerinin  yüzde 80'ni, çene altı tükürük bezi tümörlerinin yüzde 50’si dil altı ve küçük tükürük bezi tümörlerinin yüzde 10’u iyi huylu tümörler olarak karşımıza çıkıyor.

Tükürük bezi kanserinin belirtileri nelerdir?

- Kulak akıntısı

- Yutkunmada zorluk

- Yüzde hissizlik

- Ciltte renk değişikliği

- Yüz felci

- Çene yanında, boyunda ya da ağızda bir kitle ya da şişkinlik

- Tükürük bezi bölgesinde ısrarcı ağrı

- Ağzı geniş açmada zorluk

- Yüzün bir tarafında kas güçsüzlüğü

Tükürük bezi kanserinin nedenleri nelerdir?

- Radyasyona maruz kalmak

- İyi huylu tümörlerin uzun süre tükürük bezinde kalmış olması

- Hastada tümör olup yakın zamanda sinir felci yaşaması

- Genetiklik

- İleri yaş

- Nikel alaşım tozları, silika tozları, asbest gibi kanserojen maddelere maruz kalmak

- Alkol ve tütün mamulleri kullanımı

Tükürük bezi kanseri evreleri nelerdir?

Tükürük bezi tümörlerinde evreler, tümörün boyutuna göre belirleniyor. 2 cm'ye olan tümörler t1, 2-4 cm arasında olanlar t2 evre olarak kabul ediliyor. Bunun dışında diğer organlarla olan ilişki ve zarara göre de evrelendirme yapılıyor. Bunun yanı sıra boyundaki lenf düğümlerinde bir yayılım varsa bu da evrelendirmeye katılıyor. Bunlara ek olarak baskın hücre tipine bakarak da evrelendirmeye eklemeler yapılabiliyor.

Tükürük bezi kanseri teşhisi nasıl konulur?

Tükürük bezi tümörlerinde teşhis için önce hastanın şikayetleri dinleniyor. Bazen hastalar söz konusu kitleyi fark eder etmez başvuruyor, bazen de birkaç sene boyunca iyice büyümesine izin verip kozmetik bir sorun yaratınca doktora gidiyor. 

Kötü huylu tümörler ise daha hızlı büyüyor, bunlar sert, dokunulduğunda hareket yeteneği az ya da hiç hareket etmeyen kitleler olarak karşımıza çıkabiliyor. Bazen de hastada yüz siniri felcine neden olabiliyor. Doktor muayenesinde kitleyi eliyle hissediyor. Yüz siniri işlevlerini değerlendiriyor. 

Radyolojik tetkiklerde ultrason, MR (emar) ve Bilgisayarlı tomografi kullanılıyor. Daha sonra ince iğne aspirasyon biyopsisi adı verilen bir işlem uygulanıyor.  Bu işlemde herhangi bir anesteziye gerek duyulmuyor. Patologlar bu hücreleri inceleyerek tümörün cinsi hakkında bilgi veriyor. Ancak bu şekilde gerçekleştirilen biyopsi bir ön fikir veriyor, bazen cerrahi sonrası farklı bir sonuçla karşılaşılabiliyor.

Tükürük bezi kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Tükürük bezi tümörlerinde temel tedavi cerrahi oluyor. İyi huylu tümörler tutulan bezin bir kısmıyla birlikte çıkarılıyor. Bazen de çene altı tükürük bezinde olduğu gibi tükürük bezinin tamamı alınabiliyor. Kötü huylu tümörlerde daha geniş cerrahi yöntemler uygulanıyor. 

Cerrahi müdahalenin yeterli gelmediği durumlarda radyoterapi ve kemoterapi yapılıyor. Bu iki tedavinin kuvvetli yan etkileri söz konusu oluyor. Olabildiğince sadece cerrahi müdahale ile tedavi edilmeye çalışılıyor. Ancak sık sık bu üç tedavinin farklı varyasyonlarla aynı anda kullanılması da gerekebiliyor.

Tükürük bezi kanseri için hangi doktora gidilir?

Tükürük bezi kanseri için Kulak Burun Boğaz bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları