Günde 2 saatten fazla zorlayıcı el bileği hareketine maruz kalmak tenisçi dirseği hastalığını doğuruyor..
Tıp dilinde “lateral epikondilit” olarak bilinen tenisçi dirseği, ön kolun, el ve kol kaslarının aşırı kullanılması sonucu oluşan ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak ifade ediliyor.Tenisçi dirseği hastalığı ismini tenis oyuncularında sık rastlandığı için oradan alıyor.
35 yaş üstü tenisçilerin yüzde 50' si, 50 yaş üstü tenisçilerin ise yüzde 60'ı spor yaşantılarının bir döneminde bu sorunla karşı karşıya kalıyor.
Tenisçi dirseği belirtileri nelerdir?
- Dirseğin dış kenarında bulunan kemik çıkıntısında hissedilen ağrı
- Özellikle bir eşyaya (ağır bir sürahi veya çaydanlık) kuvvet uygulandığında dirsekten bileğe doğru uzayan ağrı
- Kol kaslarında güçsüzlük
- Ağır kaldıramamak
- İlerleyen evrelerde elin yumruk yapılması,kavanoz açma, tokalaşmak, kapı kolu çevirmek gibi basit eylemlerde zorlanma
Tenisçi dirseği nedenleri nelerdir? Tenisçi dirseği neden olur?
- Günde 2 saatten fazla zorlayıcı el bileği hareketine maruz kalmak (tenisçiler, boyacılar, tesisatçılar, marangozcular, yoğun ev işi yapan kadınlar gibi)
- Uzun süreli klavye veya mouse kullanmak
- Tenis raketinin sapının (grip) el boyuna göre küçük olması, ağır ve ıslak toplarla oynamak
- Kısa sürede çok fazla kişi ile tokalaşmak
Tenisçi dirseği nasıl teşhis edilir?
Tenisçi dirseği belirtileri görüldüğünde bir ortopedi uzmanına görünmek gerekiyor. Genellikle muayene ile tenisçi dirseği teşhisi konuluyor. Dirsek dış çıkıntı kemiğinin 5 mm kadar alt kısmına baskı uygulandığında ağrı ortaya çıkması gerekiyor.
El bileğinin yukarı doğru kaldırılmasına karşı kuvvet uygulandığında dirsek dış kemiği civarında ağrı oluşuyor, ayrıca ön kolu dirence karşı dışa çevirmekte ağrıyı artırıyor. Bazen dirsek eklemini ilgilendiren başka hastalıklardan ayırmak için röntgen- MR gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri istenebiliyor.
Özellikle dirsek eklemine yakın bulunan “Posterior interosöz” sinir denilen sinir sıkışması tenisçi dirseği ile karıştırılabiliyor. Detaylı muayene ile ayırıcı teşhis yapılabilir.
Tenisçi dirseği nasıl tedavi edilir?
Tenisçi dirseğinde ağrılar yeni başladıysa ilaç- buz ve istirahat tedavisi oldukça başarılı oluyor. Eğer bu yöntemler ile tedavi sağlanamaz ise özel dirseklik kullanımı- Atelleme yöntemleri- Fizik Tedavi uygulamalar(ESWT, masaj, ultrason vb.) veya enjeksiyon yöntemlerinden birisi ve birkaçı birlikte kullanılıyor.
En az 6-8 ay süren tedavi sonrasında hastaların yüzde 5-10 u bu tedavi seçeneklerinden fayda görmediği için ameliyat ediliyor. İlaç ve istirahat tedavisinden yarar görmeyen hastalara enjeksiyon tedavisi uygulanıyor. Enjeksiyon tedavisinde 2 yöntem yer alıyor.
Birincisi steroid(kortizon) enjeksiyonu oluyor. Bu yöntem çok uzun yıllardır kullanılıyor ve başarı oranı yüzde 40-60 aralığında seyrediyoe. Bu yöntem aynı dirseğe 1-3 kez deniyor.
İkinci enjeksiyon yöntemi ise PRP enjeksiyonudur.PRP poliklinik şartlarında hastadan kan alınması ile başlıyor. Kullanılan cihaza göre 8 cc ile 30 cc arasında kan alınıyor. Bu kan özel steril kaplara konularak , özel cihazlarda santirfüj ediliyor. Bu aşamada bu kanın içerisine hiçbir katkı maddesi veya ilaç katılmıyor. Cihaz tarafından kan ayrıştırılarak iyileştirici faktörlerin yoğun olarak bulunduğu kısım ayrıştırılıyor.
Bu sıvı problemli bölgeye enjekte ediliyor. Bu yöntem 2 veya 3 kez aynı şekilde tekrarlandıktan sonra maksimum başarı elde ediliyor. PRP enjeksiyonunun başarı oranı yüzde 60-80 aralığında oluyor.
PRP'nin olumsuz yönü ise; hastalarınyüzde %50 sinde işlem sonrasında oluşan ve 3 gün süren ve enjeksiyona bağlı ağrılar oluyor.
Tenisçi dirseği hastalığı nasıl önlenir? Tenisçi dirseği önleme yolları
- Sık tekrarlanan hareketlerden kaçınmak
- Kullanılan mouse'un çok sıkı tutulmaması
- Amatör sporcuların uzun sure uygun olmayan raket kullanmamaları
- Esnetme ve uzatma çalışmaları yapmadan spora başlamamak
- Bileği dik ve katı tutmaya çalışmak
- Zorlayıcı hareketlerden sonra buz masajı yapmak
Tenisçi dirseği için hangi bölüme gidilir?
Tenisçi dirseği için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilmesi gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları