Stres kırığı nedir belirtileri nelerdir? Stres kırığı oluşum nedenleri ve tedavisi
Stres kırığı belirtileri nelerdir? Stres kırığı neden oluşur? Stres kırığı nasıl teşhis edilir? Stres kırığı nasıl tedavi edilir?

Stres kırığı genellikle 20-35 yaş grubundaki hiperaktif kişilerde meydana geliyor..

Sporcu rahatsızlığı olarak bilinse de herkes karşılaşılabilen stres kırığı, ayağı aşırı kullanma neticesinde karşımıza çıkan kırık türü oluyor. Aslında tam olarak bir kırık sayılmıyor. 

Bilinen kırık gibi ani bir zorlanmayla oluşmuyor, zaman içinde küçük travmaların birikmesiyle kemikte bir zayıflık noktası bulması ve bu noktada bir çatlak oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. 

En sık görüldüğü yerler; ayak tarak kemikleri, ayak bileği ve kaval kemiği olup, özellikle tarak kemiklerinde stres kırıklarına çok fazla rastlanıyor.  Genellikle 20-35 yaş grubundaki hiperaktif kişilerde meydana geliyor.

Stres kırığı belirtileri nelerdir?

- Kırık kemikte ağrı

- Kırık bölgeye dokunulduğunda hassasiyet

- Ayağın üzerinde ve ayak bileği dışında şişlik

- Ağrı bölgesinde morluk

- Ağrı ile birlikte yürüme ve aktivite durumunda azalma 

- Vücuda ağırlık yükleyen aktivitelerde ağrının artması ve dinlenince azalması

Stres kırığı neden oluşur? Stres kırığı nedenleri

- Aşırı spor yapmak

- Vücuda taşıyabildiğinden fazla yük bindirmek 

- Yanlış ayakkabı ile spor yapma

- Kas zayıflıkları veya yorgunluk

- Kemik erimesi

- Kilolu ve uzun olmak

- Isınmadan spora başlamak

- Topuklu ayakkabı ile ayakta fazla durmak

- Düz taban olmak

- Kemik gelişimi yetersizliği

- Askere yeni başlayan erler

Stres kırığı nasıl teşhis edilir?

Yukarıdaki belirtiler görülmeye başlandığında uzman bir ortopedi doktoruna görünmek gerekiyor. Doktor risk faktörlerini belirlemek için kullanılan ilaçları, işleri, günlük aktiviteleri soruyor. Muayane sonrası röntgen çekiliyor. Bazı erken evre stres kırıklarında, MR çok detaylı bilgi vermesi sebebiyle istenebiliyor.

Stres kırığı nasıl tedavi edilir?

Stres kırığı öncelikle çoğu ortopedik yaralanmada olduğu gibi; dinlenmek,  buz uygulamak, çevresini sararak hafif baskı uygulamak ve etkilenen bölgeyi kalp hizasından yukarıda tutmak gerekiyor.

Stres kırığına neden olan aktiviteyi sonlandırmak veya azaltmak gerekiyor. Ağırlığı ayakların üstüne vermeden hareket etmeye çalışılması, gerekirse koltuk değnekleri kullanılması öneriliyor..

Reçetesiz satılan iltihap önleyici ağrı kesiciler kullanmak ağrıyı ve şişkinliği yatıştırıyor.

Stres kırığının tekrar etmemesi için kasları güçlendirmek adına fizik terapi gerekebiliyor. Koruyucu ayak kıyafetleri giymek de fizik terapinin bir parçası oluyor.İyileşme süresi uzun olan bazı tarak kemiklerindeki stres kırıklarında, doktor ayağı alçıya alabiliyor.

Çoğunlukla stres kırığı vakasında cerrahi müdahaleye gerek duyulmuyor. Ancak kemik ucu yerinden kayarsa, kasla bağlantı noktası ciddi hasar alırsa veya diğer tedaviler işe yaramazsa operasyon kaçınılmaz oluyor.

Stres kırığı için hangi bölüme gidilir?

Stres kırığı için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilmesi gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları