Reaktif artrit nedir belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi
Reaktif artrit belirtileri nelerdir? Reaktif artrit nedenleri nelerdir? Reaktif artrit nasıl teşhis edilir? Reaktif artrit nasıl tedavi edilir? Reaktif artrit hastaları nasıl beslenmeli?

Reaktif artrite genelde ishal ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan sonra rastlanıyor..

Reiter sendromu olarakta bilinen reaktif artrit,  vücutta başka bir bölgedeki enfeksiyondan sonra gelişen ancak eklemde herhangi bir mikrobun saptanmadığı iltihabi eklem hastalığı olarak tanımlanıyor. 

Bu iltihaplar genelde bağırsaklarda, genital bölgede veya idrar yollarında ortaya çıkıyor. Hastalık en çok genç, orta yaş grubundaki erişkinleri etkiliyor.

Reaktif artrite ishal ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan sonra rastlanıyor. Ancak hemen her enfeksiyona reaksiyon olarak da gelişebiliyor. Bazen enfeksiyona ait belirti olmadan da  gelişim gösterebiliyor.

Reaktif artrit belirtileri nelerdir?

- Topukta ağrı ve şişme

- Geceleri veya sabahları artan sürekli bel ağrısı

- Sık sık diz veya ayak bilekleri gibi belli eklemlerde ağrı ve şişlik

- Peniste ağrı

- İdrar yapma zorluğu

- Göz sorunları

- İshal

- Ağız ülserleri

- Üretradan akıntı

- Enfeksiyonel bir hastalık olduğundan vücut sıcaklığının yükselmesi,

- Halsizlik hissi

- İştahsızlık

- Ayak tabanında ve nadiren avuç içi ve diğer vücut bölgelerinde ufak kızıl noktalar

- Kalp sorunları

Reaktif artrit nedenleri nelerdir?

- Genetiklik

- Bazı bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudun savunma mekanizmasında bozulma olması

- Cinsiyet (erkeklerde daha sıktır)

- Yaş (adolesanlar ve 40 yaş altı yetişkinlerde daha sıktır)

- Klamidya ve gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar

- Anne veya babadan aktarılan HLA-B27 geni 

- Ankilozan spondilit

Reaktif artrit nasıl teşhis edilir?

Reaktif artrit teşhisi koymak için doktor belirtiler temelinde bir muayene yapıyor. Eğer varsa cilt lezyonları değerlendiriyor. Doktor ayrıca altta yatan enfeksiyonun konumunu belirlemeye yardımcı olması için röntgenler çektirebiliyor, idrarı inceletebiliyor veya başka testler isteyebiliyor. Bir DNA testi Reiter sendromuyla ilişkili geni kontrol edebiliyor.

Ancak belirtiler sıklıkla farklı zamanlarda ortaya çıktığından teşhis koymak zor olabiliyor veya gecikmeye uğrayabiliyor.

Reaktif artrit nasıl tedavi edilir?

Reaktif artrit hastalığıın ne kadar ilerledikten sonra tespit edildiğinin doğru tedavi yöntemini belirlemede etkili olduğunu belirtmek gerekiyor.

Hasta geçirilmiş ishal ya da idrar yolu enfeksiyonu yönünde bir öykü verse de; bu hastaları akut enfeksiyon döneminde yakalamak zor oluyor. Bu sebeple antibiyotik tedavisi etkili olmuyor. Ancak bazı reaktif artritlerde, uzun dönem antibiyotik tedavisinin eklem hastalığının süreğenleşmesini engellediği söyleniyor. 

Hastaların bir kısmında ilk ataktan sonra tam iyileşme olurken, çoğu hastada tekrarlayıcı bir seyir gözlemleniyor. Olguların bir kısmında (yüzde 20-50) ise; sakroiliak eklem ve omurga tutulumu riskini de taşıyan süreğen bir seyir oluyor. Bu nedenle tedavi, hastanın kliniğine bakarak düzenlenmesi gerekiyor.

Genellikle, tedavide DMARD grubu denilen hastalığı kontrol etmeye yönelik ajanlar kullanılıyor. Steroid olmayan ağrı kesici ilaçlar hafif eklem bulguları üzerinde etkili olsa da, ciddi seyirli veya tekrarlayan reaktif artritlerde düşük doz steroidler ile birlikte yangıyı azaltmada yardımcı ajanlar olarak kullanılıyor.

Reaktif artrit hastaları nasıl beslenmeli?

- Alkolü sınırlamak

- Balık, keten tohumu ve kuruyemişi bolca tüketmek

- Kırmızı eti azaltmak

- Kızartma türü doymuş yağ içeren gıdaları az tüketmek

- Bolca meyve ve sebze tüketmek

Reaktif artrit için hangi bölüme gidilir?

Reaktif artrit için Romatoloji bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları