Peteşi nedir neden olur? Peteşi teşhisi ve tedavisi
Peteşi nedenleri nelerdir? Peteşi nasıl teşhis edilir? Peteşi nasıl tedavi edilir? Peteşi için hangi bölüme gidilir?

Normal doğumla doğan bebeklerde peteşiye rastlanabiliyor...

Deri altı kanama belirtisi olarak görülen ve cilt yüzeyinden görülebilen lekelere, deri döküntüsüne purpura adı veriliyor. Kırmızıya benzeyen mor renkteki bu lekelerin büyüklüğü 3 milimetreden küçük olanları yani iğne ucu kadar olan veya biraz daha büyük, küçük bezelye taneleri kadar olanları ise peteşi olarak isimlendiriliyor. Çapları 1 cm üzerindeyse ekimoz olarak karşımıza çıkıyor.

Peteşi kendiliğinden gelişebileceği gibi daha sık olarak da travmaya bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Örneğin hastanın kaşıdığı ya da çamaşırlarının sıktığı yerlerde peteşiler daha fazla olabiliyor. Bazen de hastalıklar bulunmadığı halde özellikle çocuklarda zorlayıcı kusma ya da öksürük nöbetleri sonrası yüzde, özellikle de göz çevresinde peteşiler görülebiliyor.

Normal doğumla doğan bebeklerde de özellikle yüzde annenin doğum kanalından geçiş sırasındaki basıya bağlı olarak peteşiye rastlanabiliyor. 

Peteşi nedenleri nelerdir?

- Fiziksel yaralanmalar 

- Özellikle çocuklarda zorlanmalarına sebep olan öksürük nöbetleri ya da kusma 

- Bazı ilaçların yan etkileri

- K, C, B, B12, B9 ve folat eksikliği

- Güneş yanıkları

- Ebola

- Kan sulandırıcılar

- Antibiyotikler

- Hastanın kaşıdığı ya da giysilerinin sıktığı yerler

- Normal doğum sonrası hayata gelmiş olan bebeklerde doğum kanalından geçiş sırasında maruz kalınan baskı

- Trombosit eksikliği

- Ağır kaldırmak

- Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

Peteşi nasıl teşhis edilir?

Peteşi ve purpura değerlendirilmesinde lezyonların ne zaman başladığı, deriden kabarık olup olmamaları, travma hikayesi, ilaç kullanımı ve sistemik hastalıkların varlığıyla ilgili bilgiler kontrol ediliyor. Lezyonlarda inflamasyon bulunması ve lezyonların şekli son derece önem taşıyor.

Ağrı, ısı artışı ve lokalize ödem inflamasyonun göstergeleri oluyor ve damar iltihaplanması veya bağışıklıkla ilgili sorunlara işaret edebiliyor. Hasta öyküsü ve fizik muayene dışında çeşitli kan testleri ile de teşhis kesinleşmiş oluyor.

Peteşi nasıl tedavi edilir?

Peteşi için uygulanacak tedavi bu durumun asıl nedenine bağlı olarak değişiyor. Peteşi için dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekiyor. Tedaviye bu duruma yol açan asıl sebebin bulunmasıyla başlanıyor.

Eğer peteşi herhangi bir ilacın alımından kaynaklanıyorsa, kişinin bu ilaçları bırakması gerekebiliyor. Eğer sebep bakteri veya virüs kaynaklı ise, enfeksiyon iyileştirildiğinde peteşiler de yok oluyor.

Antibiyotik ilaçlar genellikle bulaşıcı bir durum nedenli olan peteşi için öneriliyor. Kemoterapi ise peteşi üzerinde lösemi veya kanser gibi kötücül durumların sorumlu faktörler olduğu tespit edilirse gerekli olabiliyor. Trombosit nakli peteşi vücuttaki trombosit düşüklüğü sebepli yaşanıyorsa,trombosit nakli bu durumu iyileştirmeye yardımcı olabiliyor.

Bu hastaların alkolü tamamen bırakmaları ve yaralanmaya, kanamaya neden olabilecek aktivitelerden (ağır sportif egzersizler dahil) uzak durmaları gerekiyor.

Peteşi için hangi bölüme gidilir?

Peteşi için Dermatoloji bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları