Penis Kanseri Nedenleri Belirtileri Evreleri ve Tedavi Yöntemleri
Penis kanseri neden olur ve belirtileri nelerdir? Penis kanseri tedavisinde ne tür yöntemler uygulanır? Penis kanserinin evrelerine göre tedavi seçenekleri neler?

Penis Kanseri Nedir?

Penis kanseri, erkeğin cinsel organının cilt ve dokularında meydana gelen kötü huylu tümörlerden oluşur. Kanserler arasında ender görülen bir kanser türüdür. Erkeğin idrar yolu sisteminin bir parçası olan üretre, meni kanalı ve süngerimsi yapıdaki dokulardan meydana gelir.

Penis kanseri Güney Amerika, Afrika, Asya ülkelerinde daha sık görülmektedir. Yüzde 95 oranında skuamoz hücrelerden meydana gelen penis kanseri, erken  teşhis edildiğinde, tedavi süreci rahat geçmektedir. Penis kanserinin yüzde 40'ına yakını genital siğillerle kendini gösteren ve cinsel yolla bulaşan HPV virüsünden kaynaklanmaktadır.

Penis Kanseri Neden Olur?

- İlerleyen yaşa bağlı olarak 60 yaş üzeri erkeklerde daha sık rastlanmaktadır.

- Sünnet olmayan erkekler, sünnet olanlara karşın üç kat daha fazla risk taşımaktadır.

- Sigara kullanımı, penis kanseri riskini beş kat daha arttırmaktadır.

- Penisin başında yer alan sünnet derisinin dar olması ya da yapışık olmasına fimozis denir. Fimozis olan kişilerde penis kanseri riski on kat daha fazladır.

- Sürekli farklı cinsel partnerlerle ilişkiye giren kişiler

- Cinsel yolla bulaşan ve siğiller şeklinde ortaya çıkan HPV virüsü, penis kanseri riskini artırır.

- Genital hijyenin yeterince yapılmaması

- Ultraviyole ışığına maruz kalınması

Penis Kanseri Belirtileri

Penis kanserinin başlangıç aşamasında penis derisinde renk değişimi, derinin kalınlaşması, peniste doku birikmesi gibi belirtiler verir. Hastalık ilerlediğinde peniste hassasiyet, büyüme ve bazen kanama ile birlikte ağrı görülebilir.

- Peniste normal dışı yara, lezyon, siğil, kitle, kabarıklık

- Peniste yanma ve kaşıntı

- Peniste kızarılık

- Tahriş

- Kasıklarda şişlik

- Kanama

- Akıntı

Penis Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Hekim tarafından yapılan fiziksel muayene sonrasında şüphe duyuluyorsa, penis bölgesinden biyopsi alınır ve patolojiye yollanır. Laboratuvar incelemesi sonucunda tanı konulabilir. Kanserin hangi evrede olduğunu saptamak için ultrasonografi, MR, sistoskopi, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. 

Penis Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle cerrahi tedavi tercih edilir. Mikrocerrahi ile kanserli bölgeler tabakalar halinde çıkarılır. Hasta sünnet edilmemişse, sünnet edilebilir. Hastalığın evresine göre kanserli doku ile birlikte çevresindeki küçük bir doku çıkarılır. Gerekli görülürse penis bölgesi kısmen veya tamamen alınabilir. Lazer cerrahisi ve kriyoterapi gibi yöntemlere de başvurulmaktadır. Lazer cerrahisinde, ışınlarla kanserli doku çıkarılırken, kriyoterapide kanserli hücreler dondurulup, harabiyete uğratılır. Cerrahi tedavi sonrasında hastalara kemoterapi ve radyoterapi uygulanarak, süreç desteklenir.

Penis Kanseri Evreleri ve Tedavi Yöntemleri

Evre 0; Kanserli hücreler, penis derisinde yüzeysel olarak görülür. Mikrocerrahi, lokal kemoterapi, kriyoterapi veya lazer cerrahisi uygulanır.

Evre 1; Kanser, penis derisinin hemen altında yer alan bağ dokuda görülür. Penisin kısmi veya tamamen alınması gerekir. Lazer cerrahisi, radyoterapi uygulanır.

Evre 2; Kanserli hücreler kan damarlarında ve lenflerde de görülür. Penisin tamamen alınması gerekir. Ameliyatla birlikte kemoterapi ve radyoterapi uygulanır.

Evre 3; Kanser artık kasıktaki bir lenf bezi ya da birden fazla lenf bezine yayılm göstermiştir.

Evre 4; Kanserli hücreler, kasık bölgesindeki tüm lenf bezlerine yakın dokulara ve uzak organlara yayılmıştır. Penis ve kasık bölgesindeki lenf bezleri ameliyatla çıkarılır. Kemoterapi ve radyoterapi uygulanır.

Penis Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Penis kanseri belirtileri görüldüğünde Üroloji bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları