Paranoid şizofreni nedir belirtileri nelerdir? Paranoid şizofreni teşhisi ve tedavisi
Paranoid şizofreni belirtileri nelerdir? Paranoid şizofreni nedenleri nelerdir? Paranoid şizofreni teşhisi nasıl konulur? Paranoid şizofreni nasıl tedavi edilir? Paranoid şizofreni hastalarına nasıl davranılmalı?

Çevresel faktör, geçirilen viral enfeksiyonlar, sosyal etkileşimlerin düşük olması ya da aşırı stresli durumlar yaşanması durumlarında paranoid şizofreni oluşabiliyor..

Şizofreni türleri arasında en yaygını paranoid şizofreni oluyor. Bu şizofreniye yakalanan kişileri çoğu zaman saptamak zor olabiliyor çünkü bu kişiler oldukça dengeli gibi görünen bir psikolojiye sahip oluyor.

Paranoid şizofreni hastaları dışarıya belirti vermeden tüm sorunlarını içlerinde yaşıyor.  Bu kişiler incelendiklerinde yanılgılara sahip, paranoyak, genellikle halüsinasyon gören bireyler oldukları görülüyor.

Paranoid şizofren kişilerde uzun süreli devam edebileceği gibi kısa süreli de olabiliyor. Bu hastalık tedavi edilmezse ilerliyor ve zamanla geri dönülmeyecek boyutlara ulaşarak hastayı ve çevresindekileri oldukça rahatsız edecek hale geliyor.

Paranoid şizofreni belirtileri nelerdir?

- Kıskançlık duygusunun hakim olması

- Birilerinin onu takip ettiğini düşünmesi

- Özel olduğuna, özel bir görev için dünyaya gönderildiğini düşünmesi ve vücudunun aslında doğaüstü olduğuna inanması

- Emir veren ya da tehdit eden sesler duyma

- Kendi kendine konuşma

- Gerçekte olmayan koku ve tatları hissettiklerini söylemeleri

- Kendi görüşlerine, düşüncelerine katılmayanlara karşı aşırı   öfkeli ve saldırgan olma

- Gerçekte olmayan düşünceleri, inançları başka kişilere söyleyerek, lider olma arzusuna sahip olmak

- Kişilik bölünmeleri yaşamak

Paranoid şizofreni nedenleri nelerdir?

Paranoid şizofreninin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte  diyabet ve kanser gibi biyolojik bir hastalıktan kaynaklandığı söyleniyor. Genetik olarakta paranoid şizofreni hastalığının ebeveynden çocuğa geçme olasılığı oldukça yüksek olan bir hastalık oluyor. 

Çevresel faktör, geçirilen viral enfeksiyonlar, sosyal etkileşimlerin düşük olması ya da aşırı stresli durumlar yaşanması da paranoid şizofreniye meyil gösteren insanları etkisi altına alıyor.

Bu hastalık genelde ergenlik ve gençlik döneminde bedende oluşan hormonsal ve fiziksel değişiklikler sonucunda kendini gösterebiliyor. 

Paranoid şizofreni teşhisi nasıl konulur?

Paranoid şizofreni hastalığının depresyonl karıştırılmaması için, teşhisin doğru konulası gerekiyor. Rahatsızlığın gelip giden özelliği ile gereksiz yere manik depresif teşhisi ile karıştırılma ihtimali de yer alıyor.

Bunun yanında yanılgılar, halüsinasyonlar ve diğer belirtilerin olması teşhisi kolaylaştırıyor. İkinci grup hastalarda, kendini üstün görme, liderlik özelliği, kendini ön planda tutma, özel görevi olduğuna inanma davranışları bulunuyor. Bunlar sürekli hayal dünyasında yaşamakta, etrafına özel olduklarını kabul ettirme, kendini ispatlamaya çalışıyor. Bu kişilerde yüksek ego durumuna rastlanabiliyor. Hastaların belirgin belirtileri incelenerek ve izlenerek paranoid şizofreni teşhisi konuluyor.

Paranoid şizofreni nasıl tedavi edilir?

Paranoid şizofreni olan kişilerin ömürleri boyunca tedavi altında olması gerekiyor. Bu hastalar önce akıl hastaneleri gibi yerlerde tedaviye başlıyor. Uygulanacak tedavi içinde ilaç kullanımı ve psikoterapi uygulaması da bulunuyor. Gereksinim duyulduğunda elektroşok tedavisi de uygulanıyor.

Uzun sürecek olan tedavi süresince, hastaların, ailelerin ve doktorun sabırlı olması önem taşıyor.Tedavide amaç hastaların yeniden topluma kazandırılmasını sağlamak oluyor. 

Paranoid şizofreni hastalarına nasıl davranılmalı? 

- Ailenin sakin ve telaşsız davranması 

- Hastanın eksiklerini doğrudan ve sert bir dille eleştirmemek ve eksiklerini bulup ortaya çıkarmamak 

- Hastalıkla ilgili endişelerini anlayışla karşılamak, mümkünse bilgiler doğrultusunda onu bilgilendirmek

- Söylediği şeyler mantık dışı da gelse sabırlı olmaya, duygusunu anlamaya çalışmak

- Hastaya karşı aşırı koruyucu tutum onun kendine güvenini düşüreceğinden bundan kaçınmak

- Hastayı kendi bakımı ve diğer becerileri için sorumluluk almaya yüreklendirmek.

Paranoid şizofreni için hangi bölüme gidilir?

Paranoid şizofreni için Psikiyatri bölümüne gidilmesi gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları