Omuz Sıkışma Sendromu Nedir? Omuz Sıkışmasının Belirtileri ve Tedavisi
Omuz Sıkışma (İmpingement) Sendromu nedir? Omuz sıkışması neden olur ve belirtileri nelerdir? Omuz sıkışma sendromu nasıl tedavi edilir?

Omuz Sıkışma (İmpingement) Sendromu Nedir?

Kol kemiği, kürek kemiği ve köprücük kemiğinden meydana gelen omuz ekleminde, kolların köprücük kemiğine bağlanmasını sağlayan dört kas bulunmaktadır. Teres minor, supraspinatus, subskapularis ve infraspinatus adındaki bu dört kasın bulunduğu tendon yapısına rotator manşet adı verilir. Bu kaslar yardımıyla kolun yukarı, aşağı, sağa, sola, öne, arkaya hareketi sağlanmaktadır. 

Omuz sıkışma sendromu, rotator manşet adı verilen kasların sıkışması durumunda meydana gelmektedir. Kemik yapı ile rotator manşet arasındaki yerleşim mesafenini kısalması neticesinde oluşur. Kolun hareketi esnasında ve omuzu hareket ettirirken ağrı yaşanır.

Omuz Sıkışma Sendromu Neden Olur?

Tendinit, bursit ve sıkışma gibi nedenlerden dolayı omuzda ağrı ortaya çıkar. Tendinit, rotator manşet tendonu denilen kaslarda tahribat olması durumunda, bursit ise iltihaplanma nedeniyle ödem, sıvı meydana geldiğinde ağrı oluşturur. Sıkışma yaşandığında, omuzdaki rotator manşet tendonu ile akromion adı verilen kemiğin arasındaki mesafenin daralmasından kaynaklanır. 

Orta yaşlarda daha çok görülen sendrom, sporcularda sıklıkla karşılaşılmaktadır. Uzun süreli yapılan bazı profesyonel sporlarda ve inşaat, duvar ustası gibi bazı meslek gruplarında daha çok görülmektedir.

Omuz Sıkışma Sendromu Belirtileri

İlk başta hafif derecede görülen ağrı, daha sonra ilerledikçe ani ve şiddetli şekilde meydana gelebilir. Omzun önünde başlayan ağrı, kolun yanına doğru yayılmaya başlar. 

- Omuzda ağrı hissi

- Kolu kaldırdıkça ağrı oluşması

- İlerleyen sendromda geceleyin uyutmayacak kadar ağrı

- Hareket kısıtlılığı

- Kolda güçsüzlük

- İlerleyen vakalarda kavanoz açamama, düğme ilikleyememe gibi basit hareketlerde zorlanma yaşanır.

Omuz Sıkışma Sendromu Tanısı Nasıl Konur?

Hastanın tıbbi öyküsü dinlendikten sonra, hekim tarafından kola bazı hareketler yaptırılarak hareket kabiliyetine ve ağrının ne durumda olduğuna bakılır. Kesin tanı için eklem ve kemik yapılarının durumu için röntgen, rotator manşet tendon grubunu inceleyebilmek için MR ve ultrason istenir. 

Omuz Sıkışma Sendromu Tedavisi

Öncelikle hastanın zorlu hareketlerden kaçınması ve mümkün olabildiğinde kolunu dinlendirmesi istenir. Başlangıç safhasında olan hafif ağrılarda ilaç ve egzersizler verilir. Orta şiddette görülen vakalarda fizik tedaviye başlanır. Rotator manşetinin kuvvetlenmesi için fizyoterapistle birlikte egzersizler yapılır. Eğer bu tedavi yöntemlerine cevap alınamıyorsa, lokal anestezi yapılarak kortizon enjekte edilmektedir. Bunların işe yaramadığı ve hekimin gerekli gördüğü durumlarda ameliyata başvurulur. Sıkışan rotator manşet için ameliyatla alan yaratılarak, rahatlaması sağlanır. Ameliyattan sonra kol askısı takılır ve hastaya egzersizler verilir.

Omuz Sıkışma Sendromu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hastalığın belirtileri görüldüğünde Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları