MS Hastalığı (Multipl Skleroz) Nedir Belirtileri Nelerdir?
MS Hastalığı (Multipl Skleroz) nedir? MS hastalarında ne tür belirtiler görülür? MS hastalığı teşhisinde hangi yöntemler uygulanır?

MS Hastalığı (Multipl Skleroz) Nedir?

Multipl Skleroz yani kısaca MS hastalığı, bağışıklık sisteminde meydana gelen bozulmadan dolayı omurilik ve beyinde plak oluşumu neticesinde görülen bir hastalıktır. Vücuttaki organların, merkezi sinir sistemi ile arasında bağlantı kuran omurilik tabakasında yaşanan harabiyetten kaynaklanır. MS hastalığı vakalarına 20-40 yaş grubunda daha sık rastlanır. 


MS Hastalığı Neden Olur?

MS hastalığında genetik yatkınlık, böcel ilacı, cıva, radyasyon gibi zehir maddelere maruz kalmak, zayıf bağışıklik sistemi, virüse bağlı enfeksiyonlar gibi tetikleyici nedenler bulunmaktadır. Coğrafi olarak bakıldığında, beyaz ırkta daha çok rastlanmaktadır. Ancak MS hastalığının tam nedeni henüz saptanamamıştır. 


MS Hastalığı Belirtileri Neler?

- Konuşma güçlüğü

- Cinsel işlev bozukluğu

- Yutmada güçlük

- Kabızlık

- Depresyon

- Karıncalanma, uyuşma, iğne batması hissi

- Kas sertliği

- Vücutta güçsüzlük

- İdrarını tutamama

- Vücutta denge sorunu


MS Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

MS hastalığın kesin teşhis koymak zordur. Hastalığa özel bir test bulunmamaktadır. MS hastalığı tanısı için Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) önemli yer tutmaktadır. Beyin omurilik sıvısı incelemesi ile birlikte Uyarılmış Potansiyeller ya da Uyarılmış Yanıtlar denilen testlerle kol, bacak, görme, işitme sinirleri incelenir.


MS Hastalığı Tedavisi Kişiye Özel Uygulanır

Ataklar halinde başlayan MS hastalığında, bazı vakalar sık sık atak geçirirken, bazı vakalarda hızla hastalık ilerlemektedir. Erken teşhis, tedavi açısından çok önemlidir. Erken tedavi ile hastalığın yaratacağı etkilerin önüne geçilir. MS hastalığında, vücudun hangi bölgesinde tutulum olduğuna bakarak her hastaya özel tedavi uygulanmaktadır.


MS Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

MS hastalığı için Nöroloji bölümüne gidilmesi gerekir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları