Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Miyofasiyal ağrı sendromu nedir? Miyofasiyal ağrı sendromunda tanı kriterleri ve belirtileri nelerdir? Miyofasiyal ağrı sendromunda ne tür tedavi uygulanır?

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir?

Miyofasiyal ağrı sendromu, kas dokularındaki bozulmayla birlikte birkaç kas grubunda, kasların sertleşmesine denir. Halk arasında kulunç olarak da bilinmektedir. Miyofasiyal ağrı sendromu, uzun süre masa başı ofis çalışanlarında sıklıkla görülmektedir.

Sendromdan dolayı vücutta bazı tetik noktalar oluşur. Kas liflerinin hasara uğraması, darbe alması durumunda meydana gelebilir. Kasta biriken kalsiyum fibrosit doku meydana getirerek, kas hareketlerinin kısıtlanmasını sağlayabilir. Fibrosit dokudan dolayı kaslarda kısalma yaşanarak, hareketler kısıtlanabilir. 

Kasların aşırı zorlanması sebebiyle, kaslarda gerginlik oluşur. Stres, uzun süre aynı pozisyonda oturma gibi sebepler bu durumu meydana getirebilir. Kas-iskelet sistemindeki ağrıların en çok görülen sebebi miyofasiyal ağrı sendorumudur. Daha çok 25-50 yaş arasında rastlanır.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Neden Olur?

Nedeni henüz kesin olarak bilinmeyen miyofasiyal ağrı sendromunda, kas zorlanması, ağır çalışma koşulları, uzun süre masa başı çalışanlarda postür bozukluğu, gerginlik, stres, anksiyete, romatizmal hastalıklar, iltihabi hastalıklar, vitamin ve mineral eksikliği gibi etkenler görülmektedir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Belirtileri Nelerdir?

- Bazı eklemlerde hareket kısıtlılığı (eli tam sıkamama gibi)

- Vücutta genel ağrı, yorgunluk 

- Vücudun herhangi bir bölgesinde tutukluk

- Kasların ağrıması

- Kolların çabuk yorulması

- Kol ve bacaklarda uyuşma

- Nefes alırken göğüste batma hissi

- Ağrılı bölgeye bastırıldığında ağrının diğer bölgelere de dağılması

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın tıbbi öyküsü dinlenir ve fiziksel muayene yapılır. Parmakla ağrılı bölgeye baskı yapıldığında tetik noktalarda sertlik olması teşhis için önemlidir. Tetik noktaya yapılan baskı ile ağrı diğer bölgelere yayılır. Tetik noktalarda ağrı türü Aktif ve Latent olarak ikiye ayrılır. Aktif tetik nokta, dinlenme sırasında da ağrılıdır. Latent tetik nokta, parmakla baskı yapıldığı zaman ağrımaya başlar. Yumuşak doku romatizması yani fibromiyalji ile karıştırılmamalıdır. Hekimin gerekli görmesi durumunda görüntüleme yöntemleri ve kan testleri istenir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Fizik tedavi, ilaçlı tedavi ve lokal enjeksiyon tedavi yöntemleri uygulanır. Fizik tedavi sürecinde belirlenen egzersiz programları ile hastadaki kas ağrılarını önlemek için germe, esneme, sıcak uygulama gibi yöntemlere başvurulur. Tetik noktalardaki tutukluğu hafifletmek amacıyla yapılır. Tetik noktalara lokal enkejsiyonlar uygulanabilir. Analjezik, kas gevşetici, NSAİ grubu ilaçlar kullanılmaktadır. Hastada testler sonucunda vitamin ve mineral eksikliği varsa, buna yönelik ilaçlar verilir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bu belirtiler görüldüğünde Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilir. Eğer romatizmal bir hastalığa bağlı kas ağrısından şüpheleniliyorsa Romatoloji bölümüne yönlendirme yapılır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları