Kore hastalığı nedir belirtileri nelerdir? Kore hastalığı nedenleri ve tedavisi
Kore hastalığının nedenleri nelerdir? Kore hastalığının belirtileri nelerdir? Çocuklarda Kore hastalığı nasıl anlaşılır? Kore hastalığı nasıl tedavi edilir?

Kore hastalığında tedavi şekli ortaya çıkaran sebebe bağlı olarak değişiyor..

Ritimsiz, tekrarlayıcı, kısa ve sıçrayıcı nitelikte düzensiz kas kasılmaları ile meydana gelen istemsiz hareket kore hastalığı olarak ifade ediliyor. Hastalık en çok hamilelerde ve 5-15 yaş arasındaki kız çocuklarında görülüyor.

Genellikle parmaklar gibi uzuvların uç kısmlarında ve dilde kendini gösteren kore hastalığı, öldürücü hastalık grubunda yer almıyor ancak toplum içerisinde rahatsız ve huzursuz edici bir durum oluşturuyor. 

Kore hastalığı daha yavaş karakterli olan atetozla birlikte ortaya çıkıyor ve bu durum genellikle doğum travmasına bağlı olarak ortaya çıkan bu birliktelik koreatetoz olarak adlandırılıyor. 

Kore hastalığının nedenleri nelerdir?

- Romatizmal ateş hastalığı

- Şiddetli korku ve heyecanlar

- Psikiyatrik bozukluk ilaçları

- Doğum travması 

- Kişinin kullanmak zorunda olduğu birtakım ilaçlar ( levodopa, epilepsi ilaçları vb. ) 

- İnme

-  Her türlü metabolik endokrinolojik bozukluklar

Kore hastalığının belirtileri nelerdir?

- Halsizlik

- Yüz, kol, bacak ve vücudun ani ve hızlı kasılması

- Yüzdeki adalelerin çekilmesi ve yersiz mimikler

- Kasılmalardan dolayı oturup kalkmada, elbise  giyip çıkarmada, yemek yemede zorlanma

- Gövde adalelerin çekilmesi vücudun hafifçe silkinmesi

- Parmaklarla ellerde çekilmeler veya kıvrılmalar

Çocuklarda Kore hastalığı nasıl anlaşılır?

Kore hastası olan çocuğun el yazısında bozulmalar görülebiliyor.  Ellerindeki şeyleri düşürebiliyor.​Adalelerin hareketlerinin düzenli olmadığı görülüyor. Önce biri, sonra diğeri kasılıyor.

Kore hastalığının tikle karıştırılmaması gerekiyor. Tikli bir çocuk göz kırpmak, boğazını temizlemek, omzunu silkmek gibi hareketleri sinirli bir şekilde sürekli yapar ancak kore hastalığındaki hareketler bir yerden diğerine geçiyor ve sürekli değişiyor. Kore sırasında çocuğun dengesiz olduğu da gözleniyor.

Kore hastalığı nasıl tedavi edilir?

Kore hastalığında tedavi uygulaması ortaya çıkaran sebebe bağlı olarak şekilleniyor. Altta yatan bir hastalık ise ilgili hareketin yapılmasını sağlayan sinir geçiş yolunu baskılayan bir ilaçla engel olunabiliyor. Belli bir ilacın yan etkisi olarak kore ortaya çıkıyorsa, ilaç kullanımı bıraktırılıyor. 

Hastalığın tedavisinin amacı vücudu güçlendirmek, hastayı dinlendirmek ve  ilaç tedavisi uygulamak oluyor. Sydenham koresinde enfeksiyonun kontrol altına alınması ya da ilaca bağlı geliştiyse ilacın kesilmesi koreyi genel olarak düzeltiyor. Bunların yanı sıra kore hastalığına özgü, psikoz tedavisinde kullanılan dopamin blokeedici ilaçlar (anti dopaminerjik) da kullanılabiliyor ancak bu ilaçları 3 aydan fazla kullanmamak gerekiyor. 

Korenin bu önlemlerle kontrol edilemediği durumlarda bazı epilepsi ilaçlarıyla etkili sonuçlar görülebiliyor. İlaç tedavisiyle kontrol altına alınamayan şiddetli ve tek taraflı durumlarda cerrahi tedavi uygulanıyor. 

Kore hastalığı için hangi bölüme gidilir? 

Kore hastalığı için Nöroloji bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları