Rubella virüsünün neden olduğu kızamıkçık, bulaşıcı bir hastalık türü olarak karşımıza çıkıyor. Kızamıkçık, kırmızı benekler şeklinde deri döküntüsüne neden oluyor.Kızamıkçık kızamıkla çoğunlukla aynı zannediliyor fakat farklı hastalıklardır.
Bağışıklığı olmayan herkes kızamıkçığa yakalanabiliyor. Kızamıkçık kabakulak ve kızamık gibi daha çok bahar aylarında görülüyor.Ciddiye alınıp doktora gidilmeze ölümle bile sonuçlanabiliyor.
Kızamıkçık hastalığı nasıl bulaşır?
Kızamıkçık, hasta olan bir kişiden burun ve ağız damlacıkları yoluyla doğrudan temas etmekle bulaşıyor. Kızamıkçık, aşılanmamış olan veya daha önce bu hastalığı geçirmeyen kimselere de kolay geçiyor. Hastalık yuva,okul ve kreş gibi kalabalık ortamlarda daha hızlı bulaşıyor.
Kızamıkçık belirtileri nelerdir?
- Ateş
- Kızıl lekeler
- Burun akıntısı
- Boyun çevresinde şişmeler
- Göz nezlesi
- Baş ağrısı
- Eklem ağrıları
- Boyun,göğüs ve vücutta cilt döküntüsü
Kızamıkçık nedenleri nelerdir?
- Hasta kişiyle temasta bulunmak
- Konuşma sırasındaki tükürüklere maruz kalmak
- Hasta kişinin öksürürken ağzını kapatmaması
- Tabak, bardak gibi ortak eşyalar kullanmak
Kızamıkçık nasıl teşhis edilir?
Kızamıkçık çoğunlukla kızamıkla karıştırıldığı için teşhisi zor olabiliyor. Kızamıkçık hastalarında görülen belirtiler çok net olmadığı için teşhisini konulabilmesi için uzman tarafından kan laboratuvar tetkikleri gerekiyor.
Kızamıkçık tedavisi nasıl olur?
Kızamıkçık için genelde evden tedavi yapılıyor. Yatarak istirahat etmek tedavide önemli oluyor. Hastanın durumuna göre ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar verilebiliyor ve sıvı takviyesi yapılıyor.
Kızamıkçık aşısı ne zaman yapılır?
Kabakulak ve kızamık aşıları ile aynı anda ilk olarak 12. ayını doldurmuş bebeklere yapılıyor. Çocuklar birinci sınıfa başladığında pekiştirici aşı olan 2. doz vuruluyor. Aşının yan etkileri ateş ve döküntü olup çok hafif seyrediyor.
Gebelikte kızamıkçık aşısı yapılırsa ne olur?
Kızamıkçık aşısı virüs içerdiği için bebeği etkileme riski düşünülerek hamilelerin aşı yaptırmaması öneriliyor. Aksi halde bebeklerde kalp ve beyin sorunları, sağırlık gibi sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle hamile kalmadan önce aşı yaptırmak gerekiyor.
Kızamıkçık hastalığından korunma yolları neler?
- Hasta olan kişiden uzak durmak, yanında bulunulacaksa maske takmak
- Hasta kişiyle ortak eşyaları kullanamamak
- C vitaminiyle bağışıklığı güçlendirmek
- Mineral ve protein alımına dikkat etmek
- Aşı yaptırmak
- Bol sıvı almak
Kızamıkçık hastalığı için hangi bölüme gidilir?
Kızamıkçık için enfeksiyon hastalıkları yada çocuk hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları