Kangren Hastalığı Nedir Neden Olur? Kangrenin Belirtileri ve Türleri
Kangren nedir ve neden olur? Kangren hastalarına hangi tedavi yöntemleri uygulanır? Kangren belirtileri nelerdir?

Kangren Nedir?

Kangren, vücutta kanla beslenemeyen dokuların zamanla ölmesi durumuna denir. Sağlıklı bir vücutta, glikoz, su, oksijen gibi gereksinimler toplar ve atar damarlardan geçen kanla dokulara ulaşır. Normal çalışan vücut sisteminde böylelikle dokuların beslenmesi sağlanır. Ancak dokuların yeterince beslenmemesi ve oksijensiz kalması durumunda kangren oluşur.

Kangren en çok parmak, bacak ve kollarda meydana gelmektedir. İç organlarda kangren oluşumu ender görülür ancak vücudun tüm organlarında kangren meydana gelebilir. Erken tedavide hastalık iyileştirilebilir. 

Kangren Neden Olur?

- Raynaud Fenomeni hastalığı olarak bilinen sinir sisteminde elleri besleme görevindeki atardamarlardaki devamlılık gösteren kasılmalar, zamanla küçük kangren bölgeleri oluşturabilir.

- Fıtık, bağırsak düğümlenmesi

- Kontrol altına altınamayan diyabet hastalığı

- Sigara tiryakiliğine bağlı meydana gelen damar hastalıkları ve dolaşım bozukluğu

- Uzun süren enfeksiyon hastalığı

- Kaza esnasında bir uzvun uzun süre bir yük altında ezilerek, kanın gitmemesine bağlı görülebilir.

- Kışın soğuğa bağlı olarak, donma sonucu kangren

- Obezite

- Emboli (Pıhtı atması)

- Buerger hastalığı

- Periferik atardamar tıkanıklığı

Kangren Belirtileri Nelerdir?

- Deride iltihaplanma

- Hissizlik

- Kangrenli bölgede solukluk, 

- Deride parlaklık

- Deri önce kızarır ve sonra mora dönüşür

- İlerleyen aşamada deri siyahlaşmaya başlar.

- Kangrenli bölgede uyuşuklukla ağrı hissi

- Yara ile birlikte kötü kokan akıntı başlar

- Yüksek ateş

- Kangrenli bölge çizilmiş gibi sınırları belli bir hal alır.

Kangren Türleri Nelerdir?

Kuru Kangren; En çok atardamar tıkanıklığı gibi damarlarda yaşanan başka hastalıklar neticesinde görülen bir kangren türüdür. Kuru kangren türünde deri siyah renge kadar dönüşebilir.

Yaş Kangren; Dokuda gelişen enfeksiyona bağlı meydana gelir. En çok diyabet hastalarında yaşanan yaralanma veya yanık sonucundaki yaralanmalardan sonra görülür. İltihaplı, nemli şekilde olan yaş kangren şiş bir hal alır. Yayılım gösterme riski yüksek olduğu için, hemen doktora gidilmelidir.

İç Kangren; İç organlarda görülen kangrene iç kangren denir. Bağırsak düğümlenmesi gibi kan dolaşımını olumsuz etkileyen durumlar sonucunda yaşanabilir. Yaşamsal risk taşıdığı için erken tedavi önemlidir.

Gazlı Kangren; En çok kas dokularında görülen gazlı kangren türünde, kangrenli bölgede bakteriler nedeniyle gaz oluşumu meydana gelir. Kangrenli bölgeye bastırıldığında, gaz baloncuklarının patlaması sebebiyle çıtlama şeklinde ses gelir. Deri ilk önce soluk, sonra kızarmış ve morarmış bir hal alır. Kangrenli bölgedeki deri süngerimsi ve baloncuklu bir görüntüde olur.

Kangren Nasıl Tedavi Edilir?

Kangren olan doku artık geriye döndürülemez. Ancak hastalığın yayılmaması açısından tedavi çok önemlidir. Bakteri sebebiyle görülen kangrenlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. Cerrahi ve basınçlı oksijen tedavisi uygulanan yöntemlerdendir. Kangrenli bölgeye yüksek basınçta oksijen uygulaması yapılarak, oksijensiz kalan bölgenin beslenmesi sağlanır. Bakterilerin yayılımını engeller. Cerrahi tedavide kaybedilen doku ameliyatla alınır. Dış görünüm açısından hastaya Plastik Cerrahi tavsiye edilebilir.

Kangren İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kangren hastalığı belirtilerinde Genel Cerrahi bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları