Kabakulak hastalığının belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi nasıl olur?
Kabakulak bulaşıcı mıdır? Kabakulak nasıl tedavi edilir? Kabakulak olan kişi tekrar olur mu? Kabakulaktan korunma yolları nelerdir?

Kabakulak virüsü esneme veya öksürme yoluyla bulaşabiliyor..

Kulağın alt tarafından gelişen kabakulak hastalığı, tükürük bezlerinde ortaya çıkan enfeksiyona bağlı olarak bu bezlerin şişmesi hastalığına deniyor.

Genellikle 5-9 yaşları arasında görülen kabakulak şiddetli bir baskı ve ağrıyla ortaya çıkıyor.Çocukluk döneminde geçirilmediğinde yetişkin dönemde de görülebiliYPr ve yetişkinler daha ağır geçirebiliyor.

Kabakulak bulaşıcı mıdır?

Paramyxovirüs adlı viral bir enfeksiyon türü olan kabakulak bulaşıcı hastalıklar arasında yer alıyor.  Kabakulak virüsü genellikle kişiden kişiye esneme veya öksürme yoluyla geçiyor. 

Kabakulak hastalığının belirtileri nelerdir?

Kabakulak hastalığının yaklaşık yüzde 40'ı herhangi bir belirti vermeden geçiyor. Ancak diğer kalan yüzdelik dilimde bariz görülen belirtiler şu şekilde:

- Kulak ve kulakaltı bölgesinde şişlik

- Ağızda kuruluk

- Karının alt bölgesinde ağrı

- Ateş

- Boğazda sertlik ve yutkunma zorlukları

- İştahsızlık

- Halsizlik

- Baş ağrısı

- Yumurtalık ve testis şişmesi

- Boğaz ağrısı

- Kulaklarda tıkanma

Kabakulak hastalığı nasıl teşhis edilir?

Yukarıdaki bulgular meydana geldiğinde hastanın doktora gitmesi gerekiyor. Hastanın doktora verdiği bilgiler ve yapılan fizik muayene sonucu teşhis konulabiliyor.

Kabakulak olan temas edilmişsi teşhis koymak daha kolay olabiliyor. Genelde doktorlar istemez ama kan tahlili sonucu kandaki antikor seviyesine bazen bakılıyor. Çok fazla artması kabakulak teşhisinde önem taşıyor.

Kabakulak nasıl tedavi edilir?

Kabakulağın belirlenen bir tedavisi bulunmuyor. Kabakulak kendi kendisini sınırlayan bir hastalık olduğu için destekleyici ve belirtilere yönelik iyileştirmeler yapılıyor.

Hastaların yatarak yaklaşık 10 gü dinlenmesi ve etrafındaki kişilerden uzak durması gerekiyor. Genelde antibiyotik kullanımı önerilmiyor. Hastanın bu süreçte sıvı gıdalarla beslenmesi gerekiyor.

Kabakulak olan kişi tekrar olur mu?

Kabakulak genelde iyi huylu olduğunda ve kazanıldığında yaşam boyunca sürecek bir bağışıklık kazandırıyor bu nedenle tekrar etmiyor.  

Kabakulak kısırlık yapar mı?

Erkek çocuklarda kabakulak enfeksiyonu yumurtalıklara kadar inerse kısırlık riski meydana geliyor. Bu nedenle kabakulak olanların doktor kontrolünden çıkmaması gerekiyor. 

Kabakulaktan korunma yolları nelerdir?

Çocuklarda, 1-1.5 yaş arasında ve 4-5 yaşlarında olmak üzere  MMR aşısı iki kere uygulanıyor. Aşı yüzde 95 oranında koruma sağlıyor. 

Aşı hamileler için yasak olup, kanser, aids benzeri bağışıklık sistemini etkileyen hastaların da doktora danışmadan aşı yaptırmaması gerekiyor.

Kabakulak hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Kabakulak hastalığı için Kulak-Burun-Boğaz bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları